Belföld

Hosszú Habony volt ügyvédjének „bűnlajstroma”

Ezért döntött a bíróság a házi őrizet és a nyomkövető mellett.

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön 30 napra elrendelte az ismert budapesti ügyvéd házi őrizetét és a mozgásának nyomkövetővel történő ellenőrzését.

A Fővárosi Törvényszék pénteken részletesen leírta a döntés hátterét.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyvéddel szemben haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz. A gyanúsított 2015. július és 2017. április között, 27 alkalommal kért különböző összegeket kölcsön, de tartozását nem fizette vissza, erre nem is volt reális lehetősége. Egy alkalommal ügyvédként vett át tízmillió forintot megőrzésre, amiről letéti szerződést nem készített, a pénzzel határidőben nem tudott elszámolni.

A gyanú szerint a terhelt 25 sértettől több mint 500 millió forintot szerzett meg, és csak néhány tízmillió forintot fizetett vissza.

Bizonyítottság esetén a gyanúsított cselekménye haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélésnek, sikkasztásnak, és 27 rendbeli csalásnak a megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség indítványozta a gyanúsított házi őrizetének elrendelését, és nyomkövetővel történő ellenőrzését a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére hivatkozással. A védő elsődlegesen lakhelyelhagyási tilalom elrendelését, másodlagosan a nyomkövető eszköz használatának mellőzését és napi 1 óra „kimenőt” kért, mondván, a terheltnek betegségei, tárgyalásai miatt néha el kell hagynia lakását, ilyenkor a nyomkövető eszköz sok kellemetlenséget okoz.

A bíróság szerint a gyanúsított terhére róható bűncselekmények közül a
legsúlyosabbak büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés, a kiszabható halmazati büntetés maximális tartama 15 év lehet. A kiszabható büntetés mértéke és a felvett pénzösszegek ismeretlen sorsa miatt az eljárás során a gyanúsított jelenlétének a biztosításához kell a kényszerintézkedés.

A terheltnek többszázmilliós tartozása van, ellene a Budapest Környéki Törvényszéken van folyamatban büntetőeljárás, amelynek a hatálya alatt követte el az újabb bűncselekményeket.

Ezért megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A bíróság megjegyezte, hogy a házi őrizet általában alkalmas a fenti indokok kiküszöbölésére és célok elérésére, a bírói gyakorlat is egyre nagyobb arányban alkalmazza ezt a kényszerintézkedést az előzetes letartóztatás helyett.

A bíróság jelezte azt is, hogy az ügyészi indítványhoz „felülről” kötve van, tehát az indítványozottnál szigorúbb kényszerintézkedést nem rendelhet el, de szükséges a terhelt mozgási szabadságának szigorú és folyamatos nyomon követése, ezért a bíróság rendelkezett technikai nyomkövető telepítéséről is.
Mint írták, ha a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása. A végzés jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.