Belföld

Részben feloldanák a Gyurcsány idejére visszanyúló kémügy titkosítását

Bár az érintetteket felmentette a bíróság, politikailag kényes lehet az ügy a kampányban a szocialistákra nézve.

A kormánypárti Magyar Idők szerint az adatvédelmi hatóság arra az álláspontra jutott, hogy részben fel kell oldani a szocialista kormányok idejére visszanyúló kémügy iratainak titkosítását. A lap azt írja, hogy a birtokába került, anonimizált határozatból kiderül: a magyar nemzetbiztonsági szolgálat külföldi befolyásolása merült fel az eljárásban.

Eszerint az ügy nagyrészt megfelel annak, amit korábban már megírt a sajtó: a Gyurcsány-kormány idején egy orosz különítmény érkezett Magyarországra a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztikarának poligráfos átvilágítására. Galambos Lajos főigazgató környezetében azt terjesztették, hogy a Zömök Kft. égisze alatt bolgár, vagyis EU-tagtárs szakembergárda végzi a vizsgálatokat, de az orosz munkanyelvű kollégák nem balkániak voltak, hanem oroszok. Ezt az elhárítás tolmácsa és pszichológusa is jelezte a főigazgatónak, ő ennek ellenére nem állíttatta le az átvilágítást.

A katonai ügyészség Galambos Lajost kémkedéssel, Szilvásy György akkori titokminisztert felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándort – Galambos utódját – hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a Zömök Kft. vezetőjét pedig bűnpártolással vádolta meg. Ennél többet hivatalosan eddig nem hoztak nyilvánosságra, ugyanis a titkosítás miatt zárt ajtók mögött zajlott a per. Így az ítéletnek is csak a rendelkező része volt nyilvános, az indoklás már nem.

A Magyar Idők felidézte: a Fővárosi Ítélőtábla 2017. szeptember 25-én Galambost, Szilvásyt, Laborcot és P. Lászlót is jogerősen felmentette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik