Belföld

Palotát kapott Szijjártó gimnáziuma, ahol először látta Orbánt

A kormány a bencés rend győri perjelségének adományozta a Győr központjában álló milliárdos értékű Lloyd-palotát.

A Magyar Közlönyben hétfőn közzétett határozat szerint a Szent Mór perjelség a bencés gimnázium bővítésére, elhelyezésére használhatja az 900 négyzetméteres irodaházat.

A Lloyd-palota az adományozást megelőzően csak két hónapig volt állami tulajdonban.

2017 decemberében vásárolta meg a kormány Leisztinger Tamás érdekeltségétől, a Mintinvest Kft.-től.

Helyi értesülések szerint a kormány legalább kétmilliárd forintot áldozott arra, hogy megszerezze az ingatlant, hiszen a 150 éves palotát a West Bau Hungária 2010-ben 800 millió forint uniós támogatásból teljesen felújította. Az átépítés során egy modern irodaházat alakítottak ki az épületben, de több vendéglátóhely, kávézó és borbár is működik benne.

A kormánydöntés megszületésében nagy szerepe volt Szijjártó Péternek. A külgazdasági és külügyminiszter ezt maga árulta el a helyi újságnak.

A győri születésű Szijjártó a kilencvenes években a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett. Első fideszes élménye is a gimihez kötődik. 16 évesen itt találkozhatott először Orbán Viktorral. A Fidesz elnöke előadást tartott a diákoknak, majd velük maradt néhány órára beszélgetni. Az ifjú Szijjártóban a találkozón fogalmazódott meg, hogy élete álma, hogy közelről ismerje Orbán Viktort és mellette dolgozzon.

A bencés gimnázium és a templom a Széchenyi téren a Lloyd-palota szomszédságában áll. A fenntartó, a győri Szent Mór Bencés Perjelség jogilag elkülönül a Várszegi Asztrik vezette pannonhalmi apátságtól, ahol a legnagyobb létszámú bencés közösség működik. A győri perjelség monostorában jelenleg 12 bencés szerzetes él és dolgozik. Közülük 10 örökfogadalmas, kettő pedig ideiglenes fogadalmas testvér.

Kiemelt kép: Google

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik