Belföld

Focicsapatnyi áfacsaló kerülhet előzetesbe

900 millió forinttal rövidítették meg a költségvetést.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának, hogy rendelje el 11 ember előzetes letartóztatását. A gyanú szerint mintegy 900 millió forinttal károsították meg általános forgalmi adó adónemben az állami költségvetést.

A gyanúsítottak egy olyan bűnszervezetet hoztak létre, amely az Európai Unióból hozott be nagy értékű mobiltelefonokat. A cégek egymás között számlázási láncot alakítottak ki, amely végén a nagy értékű mobiltelefonokat ugyancsak az EU területén értékesítették.

A bűnszervezet működésében érintettek voltak olyan gazdasági társaságok, amelyeket kifejezetten úgynevezett bukócégként, strómanok vezetésével arra hoztak létre, hogy a mobiltelefonokat az EU területéről beszerezzék és az adók megfizetése nélkül azokat Magyarországon továbbértékesítsék.

Ezen túl a bűnszervezet részét képezték olyan cégek is, amelyek fő profilja nem a mobiltelefonok értékesítése volt, azonban az ezzel kapcsolatos bizonylatok könyvelésben való szerepeltetésével tudták a fizetendő adójukat csökkenteni vagy visszaigényelni.

A főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint egyes gyanúsítottak vonatkozásában a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatás egy hónapra történő elrendelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik