Belföld

Kiderült, hogy a fideszesek többsége nem is Orbán-rajongó

A határozott állásponttal rendelkezők többsége elképzelhetőnek tartja, hogy öt éven belül nő lesz Magyarország miniszterelnöke – derül ki a Zoom.hu megbízásából készült Policy Agenda-közvéleménykutatásból.

Arra a kérdésre, „Elképzelhetőnek tartja, hogy a következő 5 évben női miniszterelnöke legyen Magyarországnak?”, a válaszadók 47 százaléka igennel, 44 százaléka nemmel válaszolt.

Az ezerfős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között készült kutatás rámutatott, hogy sokkal nagyobb a női miniszterelnököt támogatók aránya, ha azt nézzük, kik szavaznának rá. Ebben az esetben 65 százalékos arányt kapunk, amely egyértelműen azt mutatja, nincsen abszolút elutasítás egy női politikai vezetővel szemben.

A Fidesz szavazóinak 58 százaléka szavazna egy női miniszterelnök-jelöltre, csupán 34 százalékuk zárkózik el ettől. A baloldali-liberális tábor a legnyitottabb a kérdésben, 78 százalékuk adná a szavazatát női miniszterelnök-jelöltre, míg a bizonytalanoknak is 71 százalékuk gondolkodik így. A Jobbik szavazóinak kétharmada is szavazna egy női jelöltre.

Arra a kérdésre, hogy fontos-e a jelölt neme, a többség egyértelműen azzal válaszolt: nem.

Mindegyik választói tömbben az abszolút többségben azok vannak, akik szerint több nő kell a kormányba.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik