Belföld
Budapest, 2010. április 6.
Álló autók a Veres Pálné utca és a Szerb utca sarkán, ahol a megváltozott forgalomi rend miatt lelassult a közlekedés, miután felavatták a Belváros új fõutcáját.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Belvárosi ingatlanok sokaságát engedte el a főváros

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 02. 07. 14:41

Nem kellett az elővásárlási jog, mert miért is kellett volna? Ingatlanmutyi azonban még nem körvonalazódik.
Korábban a témában:

Csomó ingatlan elővásárlási jogáról egyszerűen lemondott a Fővárosi Önkormányzat az V. kerületben, Rogán Antal kerületében – írja a Zoom. Ezt az információt a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának január 30-i ülésére szóló meghívója alapján bogarászták ki.

Eszerint 19 ingatlanról mondtak le azok adásvétele miatt. A december 13-i ülésen is volt ilyen, akkor 25 ingatlant engedett el a főváros. Több elég jó helyen található, akad a Károly körúton, a Múzeum körúton, az Aranykéz utcában, a Veres Pálné utcában és az Október 6. utcában is. A fenti ingatlanokról való lemondást meg is szavazta a közgyűlés a lap szerint.

Arról egyelőre nincs információ, hogy nagyon áron alul akarnák ezeket eladni, de akad kivétel: egy Cukor utcai negyedik emeleti lakás 639 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kelhet el, vagyis a 82 négyzetméteres lakás 52,4 milliót érne. De egy Zoomnak megszólaló ingatlanszakértő szerint kb. 60 milliót érhet. A Veres Pálné és az Aranykéz utcai ingatlanok is reális áron cserélhetnek gazdát ellenben.

Sok dolgot nem tudni még: pl. hogy kik lesznek a leendő vevők és mi lesz az ingatlanokban lakók sorsa. Ha az ottlakók nem tudnak hova menni, akkor mi lesz a sorsuk, ez is kérdéses. A Fővárosi Önkormányzat szerint az elővásárlási jogról való lemondáskor nem kell vizsgálni, mi lesz a lakókkal. Amúgy egyszerűen annyit írtak, nem állt fenn olyan körülmény, ami indokolta volna, hogy ne mondjanak le e jogukról. Így fogalmaztak:

A megkötött jogügyletek tőlünk függetlenek, csak az előzőleg jelzett döntési alternatívánk áll fenn van, más jellegű nincs. Egyébiránt a lakásokra megkötött adásvételi szerződések magánfelek között a felek szabad akaratából létrejött ügyletek, az abban részt vevő felek alakítják ki a szerződés feltételeit, a Fővárosi Önkormányzatnak semmilyen beleszólása nincs és nem is lehet abba, hogy a felek milyen feltételekkel kötik az adásvételi szerződést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI Fotó/Kollányi Péter)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.