Belföld
Budapest, 2010. április 6.
Álló autók a Veres Pálné utca és a Szerb utca sarkán, ahol a megváltozott forgalomi rend miatt lelassult a közlekedés, miután felavatták a Belváros új fõutcáját.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Belvárosi ingatlanok sokaságát engedte el a főváros

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 02. 07. 14:41

Nem kellett az elővásárlási jog, mert miért is kellett volna? Ingatlanmutyi azonban még nem körvonalazódik.
Korábban a témában:

Csomó ingatlan elővásárlási jogáról egyszerűen lemondott a Fővárosi Önkormányzat az V. kerületben, Rogán Antal kerületében – írja a Zoom. Ezt az információt a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának január 30-i ülésére szóló meghívója alapján bogarászták ki.

Eszerint 19 ingatlanról mondtak le azok adásvétele miatt. A december 13-i ülésen is volt ilyen, akkor 25 ingatlant engedett el a főváros. Több elég jó helyen található, akad a Károly körúton, a Múzeum körúton, az Aranykéz utcában, a Veres Pálné utcában és az Október 6. utcában is. A fenti ingatlanokról való lemondást meg is szavazta a közgyűlés a lap szerint.

Arról egyelőre nincs információ, hogy nagyon áron alul akarnák ezeket eladni, de akad kivétel: egy Cukor utcai negyedik emeleti lakás 639 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kelhet el, vagyis a 82 négyzetméteres lakás 52,4 milliót érne. De egy Zoomnak megszólaló ingatlanszakértő szerint kb. 60 milliót érhet. A Veres Pálné és az Aranykéz utcai ingatlanok is reális áron cserélhetnek gazdát ellenben.

Sok dolgot nem tudni még: pl. hogy kik lesznek a leendő vevők és mi lesz az ingatlanokban lakók sorsa. Ha az ottlakók nem tudnak hova menni, akkor mi lesz a sorsuk, ez is kérdéses. A Fővárosi Önkormányzat szerint az elővásárlási jogról való lemondáskor nem kell vizsgálni, mi lesz a lakókkal. Amúgy egyszerűen annyit írtak, nem állt fenn olyan körülmény, ami indokolta volna, hogy ne mondjanak le e jogukról. Így fogalmaztak:

A megkötött jogügyletek tőlünk függetlenek, csak az előzőleg jelzett döntési alternatívánk áll fenn van, más jellegű nincs. Egyébiránt a lakásokra megkötött adásvételi szerződések magánfelek között a felek szabad akaratából létrejött ügyletek, az abban részt vevő felek alakítják ki a szerződés feltételeit, a Fővárosi Önkormányzatnak semmilyen beleszólása nincs és nem is lehet abba, hogy a felek milyen feltételekkel kötik az adásvételi szerződést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI Fotó/Kollányi Péter)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.