Belföld

7,5 évet kaphat a csaló nyílászáró ügynök

Csábító árak ígéretével szedett rá embereket.

A 33 éves bátmonostori férfi nyílászárók beszerzésének és beszerelésének valótlan ígéretével 2015 szeptemberétől 2016 áprilisáig 26 megrendelőt csapott be. Egy bajai cég üzletkötőjének adta ki magát, és Komlón, Cegléden, Kisteleken, Baján, Egerben és Bácsbokodon vett fel megrendelést.

A vádlott ügyfelei megtévesztéséhez megrendelőlapot készített, amelyen valótlanul a bajai nyílászáró céget tüntette fel, azt a látszatot keltve, mintha a munkát nem ő, hanem a cég vállalta volna. A szerződés megkötésekor foglalóként 10 ezer és 253 ezer forint közötti összegeket vett át.

Az ajtókat, ablakokat, redőnyöket olyan áron vállalta beszerezni, beszerelni, amely vonzóan kedvező volt, olykor még a beszerzési költséget sem fedezte. A vádlott így már a megrendeléskor tudta, hogy a vállalt munkát nem vagy csak részben fogja tudni teljesíteni.

A becsapott ügyfelek között hat olyan idős ember is volt, akiket az átlagosnál könnyebb volt megtévesztenie. Egyiküket azzal a hamis állítással beszélte rá sikeresen az ablakcsere megrendelésére, hogy a társasház többi lakásában is szükség lesz erre.

A vádlott ügyfeleinek összesen mintegy 2,2 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg. Volt olyan megrendelés, amelyet a vádlott részben teljesített és a kért nyílászárót beszerelte, de a beszerelt ablakok árával nem számolt el a nyílászárókat forgalmazó cég felé. Ezzel 3,3 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség a büntetett előéletű férfit üzletszerűen elkövetett csalással és sikkasztással vádolja, amely a bűnhalmazat miatt 7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A férfi bűnösségéről a Bajai Járásbíróság  dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik