Belföld

Tarlós szerint hülyeség a metró akadálymentesítéséről szóló népszavazás

A Kúria annyit mondott ki, hogy meg lehet tartani. Számos olyan kérdés van, amiben nem tilos népszavazást tartani, csak épp nincs értelme

– kezdi közleményét Tarlós István, amely arról szól, hogy a főpolgármester szerint felesleges a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló helyi népszavazás.

A Fővárosi Választási Bizottsághoz Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője nyújtotta be a kérdést tavaly év végén, ez így szól:

Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?

Január végén a Kúria elutasította azt a beadványt, amely a Fővárosi Választási Bizottság által már korábban hitelesített, a 3-as metró teljes akadálymentesítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés ellehetetlenítését célozta. Ezzel megnyílt a lehetőség az aláírásgyűjtés elkezdésére, amiben a teljes baloldali ellenzék részt is fog venni. Legalább 138 ezer aláírás kell ahhoz, hogy a főváros kiírja a helyi népszavazást.

„Ami a feltett kérdésben van, az teljesül. Sokszor elmondtuk” – válaszolta erre Tarlós. A továbbiakban a közlemény vége olvasható egészében,a  főpolgármester sajátosan szórakoztató stílusában:

„A Kúria pedig kimondta, hogy a teljes értékű akadálymentesítés nem követeli meg, hogy a megoldás kizárólag lift legyen. Tudni kell, hogy ilyet az Európai Unió sem ír elő! Az MSZP ezt füllentette, de nem ezt kérdezi a népszavazáson.

Így attól függetlenül, hogy a jelenlegi kezdeményezők az M2-es metró állomásainak – nem is régen – csupán 10%-át akadálymentesítették, mi viszont csak lifttel az állomások több mint 60%-át ellátjuk, és minden állomást akadálymentesítünk – miről szól, mit változtat meg ez a népszavazás?

Két milliárd forintot elkölt az MSZP és jónéhány zéró támogatottságú csatlósa valamire a város pénzéből, ami semmit nem jobbít, semmit nem változtat meg. Álkampány a mozgáskorlátozottakat felhasználva átlátszó választási célra, félrevezetve a járókelőket. Amorális hecc.”

Kiemelt kép: Mohai Balázs/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik