Belföld

Minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon

Magyarországon minden negyedik ember rákban hal meg, miközben a szakemberek szerint a rákbetegségek egyharmada megelőzhető lenne. Vasárnap volt a rákellenes világnap, ennek alkalmából az  atv.hu szakértőkkel beszélgetett, akik a mozgás fontosságára hívták fel a figyelmet.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke Rozványi Balázs elmondta, egy felnőtt embernek naponta legalább fél órát kell mozognia, egy fiatalkorúnak pedig legalább egyet. Ez nem feltétlenül kell, hogy intenzív sportolás legyen, de fontos, hogy egy kicsit megerőltessük magunkat mozgás közben. Rozványi Balázs szerint naponta legalább 10 ezer lépést tegyünk meg.

Dank Magdolna a Semmelweis Egyetem onkológiai központjának az igazgatója azt emelte ki, hogy

ha valaki ismeri a testét, akkor a változásokat is észleli, és el tud menni az orvoshoz. Így a szűrővizsgálatokon való részvételre is azért szeretném ráirányítani a figyelmet, hiszen nem mindegy hogy egy betegséget milyen stádiumban ismerünk fel. Különösen a rák esetében, hogy ha az még lokalizált az adott szervre, vagy csak a környéki nyirokcsomókra, avagy már távoli szervekbe is áttétet ad.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik