Belföld

Elsikkasztották a szociális otthon pénzét

Vádat emeltek két nő és egy férfi ellen.

A Körmendi Járási Ügyészség vádirata szerint összesen mintegy 5 millió forintot sikkasztottak el 2014 januárja és 2016 májusa között. Az  egyik nő pénzügyi referensként dolgozott a szakosított otthonban, ő szedte be az étkeztetésből, állatértékesítésből befolyt bevételeket, hogy azokat befizesse az otthon számlájára.

Munkaköri kötelezettségét 2014-ben és 2015-ben csak rendszertelenül, 2016-ban már egyáltalán nem teljesítette. Az otthont megillető pénzt  beszedte, de azt saját céljaira, hiteltörlesztésre, családja megélhetésére fordította. Munkáltatóját összesen több mint 4 millió forinttal károsította meg, amiből 1,1 millió forintot megtérített, miután a hiányt a belső ellenőrzés feltárta.

A sofőrként és anyagbeszerzőként dolgozó férfi többször vett át előleget vásárlásokra, de a pénzzel nem számolt el teljesen, havonta általában 10-15 ezer forintot saját kiadásaira, cigarettára, élelmiszerre és benzinre költött. Ő mintegy 450 ezer forint kárt okozott az intézménynek, ami nem térült meg.

A másik nő feladata volt a szociális foglalkoztatás bevételeinek kezelése, rendszeresen ő vette át az otthon által működtetett bolt bevételét, amit félévente kellett befizetnie az otthon számlájára, de a pénz egy részét ő is saját céljaira fordította, különböző hiteleit fizette abból. Ő maradéktalanul megtérítette az 513 ezer forintos kárt.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtön kiszabására és a sértett által a fennmaradó kár megtérítése érdekében előterjesztett polgári jogi igény elbírálására tett indítványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik