Belföld

Nagy havazás lehet ma a fél országban

A havazás veszélye miatt szombatra a fél országra első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében van érvényben az elsőfokú figyelmeztetés a havazás miatt.

Napközben többfelé várható intenzív csapadék, a Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén több helyen és Észak-Magyarországon már jellemzően havas eső, havazás formájában. A hegyvidéki területeken 10-15 centiméter hó is hullhat. Síkvidéken általában inkább olvadni fog, de a csapadék intenzitásának függvényében pár centiméter vizes hó több helyen is megmaradhat. Az intenzívebb csapadék szombat estére északkeletre szorul vissza.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a sok eső veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Itt a nap folyamán 20 milliméternél több eső is hullhat.

Este a Dunántúli-középhegységben viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén általában plusz 1 és 5 fok között alakul, de délkeleten plusz 6-8 fok is lehet. Késő este 0 és plusz 5 Celsius-fok közötti hőmérséklet valószínű.

A Kiderül.hu-n olvasható előrejelzés szerint vasárnap és hétfőn hidegebb lesz. Vasárnap a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul, de a kevésbé felhő, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű.

Hétfőn pedig a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között, a havas, kevésbé felhős helyeken -10 fok körül valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 (Észak-Borsod) és +6 (Dél-Alföld) között alakul.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik