Belföld

Lázár János szerint nincs áthidalhatatlan véleménykülönbség abban, hogy az EU adjon pénzt

Nincs áthidalhatatlan különbség Magyarország célja és az Európai Bizottság költségvetési elképzelései között, Európának továbbra is szüksége van a tagországok közötti fejlettségi különbségeket kiegyenlítő kohéziós politikára – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten, ami azt jelenti, hogy továbbra is kapjon pénz például Magyarországtól.

Lázár János a V4 országok és a térség további négy uniós tagországainak képviselői valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi forrásokért felelős biztosának pénteki budapesti tárgyalását követően kijelentette: Magyarország olyan uniós költségvetést szeretne 2020 után, amelynek köszönhetően maga is nettó befizetővé válhat.

A nyolc ország képviselői egyetértettek abban, hogy szükség lehet uniós befizetéseik növelésére, és nem zárkóztak el attól, hogy a bruttó nemzeti jövedelemmel (GNI) arányos befizetéseiket 1,1 százalékra növeljék.

Hozzátette, hogy az uniós költségvetésbe Nagy-Britannia kilépése miatt eggyel kevesebb nettó befizető ország lesz, a csökkenő bevétel mellett pedig több feladatot kell megoldani.

Günther Oettinger biztos megerősítette, hogy a pénteki tanácskozás résztvevői az uniós költségvetést érintő kérdések túlnyomó többségében már most egyetértenek. Szerinte Nagy-Britannia kilépése miatt az uniós közös célokról nem szabad lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik