Belföld

Nagy szélre, havazásra figyelmeztetnek – térkép

Csütörtökön az erős szél, pénteken eső és hó miatt adtak ki veszélyjelzést.

Csütörtökön késő délután erős hidegfront éri el hazánkat, hatására sokfelé elered az eső, éjszaka pedig az esőt nyugaton mind inkább havazás váltja fel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az erős szél miatt adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést Somogy és Zala megyére. Mint írták a Dunántúlon a délnyugati szelet helyenként (főleg a magasabban fekvő helyeken) 65-70 km/óra körüli lökések kísérhetik.

 

Péntekre három dunántúli megyére (Vas, Zala és Veszprém) érvényes elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés a havazás miatt, de Vas megyére az eső miatt is él a veszélyjelzés.

 

Estétől a Nyugat-Dunántúlt csapadékzóna éri el. Egészen szombatig várható eső, havas eső, havazás az országban. Péntek éjfélig a csapadék mennyisége a Zala-Nógrád sávban 15, a Délnyugat-Dunántúlon 20 mm körül alakulhat.

Péntekre virradó éjszaka a csapadék formája északnyugat felől egyre inkább havas esőbe, főként péntek estétől hóba válthat. Megmaradó, 5 centit elérő vizes, tapadó hó nagyobb eséllyel csak a Dunántúl hegyvidéki (3-400 méter feletti) részein, síkvidéken esetleg Somogy, Zala, Vas egyes részein lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik