Belföld

Elképesztő trehánysággal működött Orbán főtanácsadójának alapítványa

Vonalas telefonja nem kapcsolatható, a bejelentett címén pedig még nem is hallottak Hegedűs Zsuzsa gyermekéhezés elleni, közpénzzel kitömött Minden Gyerek Lakjon Jól! alapítványa.

A miniszterelnök főtanácsadója 2011 óta áll a közhasznú minősítésű szervezet élén, amely ezalatt közel 750 millió forintot támogatást szívott fel állami cégektől és a magánszektorból.

Hegedűs Zsuzsa az elmúlt években hatalmas fekete hivatali Audijával annyi benzint füstölt el, amennyivel hétszer meg lehetne kerülni a földet, havi szinten százezres éttermi számlát termel, ám közben az alapítvány aktivitása egyre csökken.

A Magyar Narancs csütörtöki számában arról ír, hogy a legfelsőbb szintű támogatással felfuttatott szervezet óriási titkolózással és elképesztő trehánysággal intézi a pénzügyeit. Eddig egyetlen éves beszámolót sem sikerült határidőre leadni a bíróságon, rendszeresek az egy éves csúszások. Ráadásul az alapítványról szóló sajtóhírek hatására Hegedűsék többször át is írták a már leadott elszámolásokat. Olyan állami cégek támogatásösszegei csökkentek, vagy éppen nőttek – az igényeknek megfelelően – mint az MVM vagy az MNB alapítványa. A közhasznú szervezetnek az előírások ellenére sincs felügyelő bizottsága.

Az újságírók alaposan átnyálazták az alapítvány összes elszámolását, és gyakorlatilag nem talált egyetlen egy olyat, amelyben stimmeltek volna a részletadatok a végső összesítésekkel. Évente több tízmilliós eltérések mutatkoztak a könyvelésben, amikre ellentmondó vagy semmilyen magyarázat sem érkezett.

Hegedűsék két éve leálltak az eredetileg fő profilnak szánt élő csirke- és kisállatosztással, új tevékenységnek viszont a bejelentett tervek ellenére sincs nyoma. Így pillanatnyilag hivatalosan 72, a Narancs számításai szerint 59 millió forint áll bent a számlán, ahelyett, hogy a szegénység leküzdésére használnák.

A lap szerint nem eldönthető, hogy sikkasztás történt-e az alapítványnál, ezt csak egy ügyészségi nyomozás tudná biztosan igazolni vagy cáfolni. A nyitott gazdálkodási kérdésekre viszont Hegedűs nem volt hajlandó válaszokat adni az újságíróknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik