Belföld

Borzalmas körülmények között dolgoznak az ország legnagyobb mentőállomásán

Rettenetes állapotban van az ország legnagyobb mentőállomása, ami az Alkotás út 56–58. szám alatt található Budapesten – írja az Index. A több száz négyzetméteres garázsban borzalmas körülmények között kell dolgozniuk a mentősöknek, erről fotókat is kapott a portál.

Pókhálók a garázsban, autógumik mellett tárolt gyógyszerek és orvosi eszközök, a lerobbant mosogatóban fertőtlenített műszerek, a folyosón szanaszét heverő beteglapok – ilyen állapotok uralkodnak Buda legnagyobb mentőállomásán.

Ráadásul a mentősöknek kellene takarítani az állomást, mosni a ruháikat. Pihenőszobáikat ők festették ki évekkel ezelőtt.

Az Index forrása azt mondta, SALGO-polcokon és leselejtezett öltözőszekrényekben tárolják azokat a gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket, amelyeket a mentők használnak a vonulásaikon. A polcokon és a szekrényekben kötszer, tű, branül, gyógyszerek állnak a „retek kellős közepén” a pótgumik mellett.

A vonulásokkor felhasznált és szennyezett orvosi eszközök egy részét a bevetések szünetében szintén a mentősöknek kell elmosniuk és fertőtleníteniük.

A garázs rendben tartása amúgy a mentődolgozók feladata, csakhogy a hatalmas helyiség takarításához egy darab partvist és egy darab cirokseprűt rendszeresítettek. Van egy ócska porszívó is, de ez a takarítócégé, így a mentősök nem használhatják – írja az Index. Keresték az Országos Mentőszolgálatot is, de az nem reagált.

A tűzoltóknál sem jobb a helyzet

A 24.hu nemrég írt arról, hogy jó néhány fővárosi tűzoltó a karácsony alatt kénytelen volt közösségi mosodába vinni a bevetésen beszennyeződött védőruháját, mert a laktanyában nem működött a mosógép.

A tűzoltók beszámolójából kiderült, hogy

  • rendszeresen vannak problémák a mosógépekkel,
  • ilyenkor saját pénzből kell fizetniük a mosodát,
  • nem mindenki rendelkezik váltóruházattal,
  • ha van mosógép, akkor is csak a legolcsóbb mosószerre elég az ellátmány,
  • otthonról kellett pótolni a vécépapírt, mert arra végképp nem jut.

Cikkünk megjelenése után a Katasztrófavédelem bejelentette, megemeli azt a tűzoltók számára járó pénzkeretet, amelyből a mosószert és a vécépapírt vásárolják.

Kiemelt kép: Országos Mentőszolgálat/Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik