Belföld

Vitézy szerint elfogadhatatlan, amit a BKV művel

Vitézy Dávid szerint a BKV nem talált jó megoldást a 4-es, 6-os vonalán észlelt zaj csökkentésére. A BKK egykori vezérigazgatója úgy véli, a sebességkorlátozás csak rontani fog a helyzeten.

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésben írta le véleményét a BKV legújabb döntéséről.

Jarokelo.hu oldalán megjelent panasz szerint a Rákóczi tér és a Harminckettesek tere között a 4-es, 6-os villamos elviselhetetlenül zajos. A BKK válaszában azt írja, elkészültek a kiviteli tervek az adott sínszakasz felújítására. Az elképzelések szerint idén nyáron el is végezhetik a szükséges munkát.

Az érintett szakaszon az állagmegóvás és a zajcsökkentés érdekében a villamosok csökkentett sebességgel közlekednek majd.

Vitézy szerint a döntéssel több probléma is van. Egyrészt a közbeszerzési eljárások általában el szoktak húzódni, így nem valószínű, hogy a kitűzött időpontban valóban el fogják végezni a felújítást. További gondot jelent, hogy hasonló okok miatt már az Oktogon környéken is sebességkorlátozás van.

Mivel a Nagykörúton villamosbarát lámpaprogram működik, a járművek további lassításával nem néhány másodpercet, hanem egy lámpát veszítenek majd a villamosok. Vitézy szerint ezzel egy teljes perccel nőhet a menetidő.

Jól ismert a mechanizmus: a pályafelújításra szükség van és a BKV műszaki középrétege az ilyen sebességkorlátozásokkal valójában nyomást gyakorol a főnökeire és a politikusokra. Kisebb javítások és karbantartás helyett hagyják látványosan rohadni, hogy legyen rá egyszer egyben jelentős forrás, mert a kiszámítható karbantartáshoz szükséges finanszírozásban nem reménykednek

– írja a BKK egykori vezérigazgatója.

Vitézy szerint ez a mentalitás elfogadhatatlan, a BKV-nak nem lenne szabad rutinszerűen sebességkorlátozásokkal reagálnia a panaszlevelekre.

Teljes tévút: egy Járókelőn érkezett zajpanasz miatt 25 km/h sebességkorlátozást vezetett be a BKV a 4-6-os egy szakaszá…

Közzétette: Vitézy Dávid – 2018. január 27.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik