Belföld választás 2018

Tudta? Ez még nem a kampány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 27. 09:14

Az ugyanis hivatalosan csak február 17-én kezdődhet.

Három hét múlva, február 17-én, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik a hivatalos kampánya, akkortól élnek az arra vonatkozó szabályok.

A választási eljárásról szóló törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.A választási kampány végéig a jelölő-szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, szórólapokat, ha feltüntetik, ki készítette a hirdetményt. Épület falára vagy kerítésére csak a tulajdonos, a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet plakátot elhelyezni. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy ne fedje más jelölt vagy párt plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Fontos szabály, hogy a plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.A kampányban a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell. Ez nem jelenti azt, hogy a szervezőnek más engedélyeket ne kellene beszereznie: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetnie, ha pedig a rendezvény közúton van, a közút kezelőjének hozzájárulására van szükség.

A szavazás napján már nem lehet választási gyűlést tartani.Kampányidőszakban a műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek politikai hirdetését azonos feltételek mellett tehetik közzé. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

Mivel a kampánycsend megszűnt, a választás napján is lehet kampányolni.

A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül azonban – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. A Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria következetes gyakorlata szerint csak a hivatalos kampányidőszakban történő politikai tevékenység számít kampányolásnak, az ezen az időszakon kívüli szórólapozás, plakátolás, a választók közvetlen megkeresése nem tekinthető annak. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW YORK, NY - JUNE 10:  Robert De Niro speaks onstage during the 72nd Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 10, 2018 in New York City.  (Photo by Theo Wargo/Getty Images for Tony Awards Productions)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.