Belföld
Antonio Guterres speaks to reporters on the selection of the next UN Secretary-General  at the UN headquarters in New York, on April 12,2016.
Over the next three days, eight contenders are expected to take the podium before the General Assembly's 193 nations to lay out their vision for the job and answer questions. The hearings are part of a broad push for transparency in the selection of Ban Ki-moon's successor, who will lead an organization of 40,000-plus employees with a budget of $10 billion.
 / AFP PHOTO / KENA BETANCUR

Soros-terv: Orbán a világ ellen

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 25. 08:06

António Guterres szerint a migráció igazi lehetőség.

A Népszava véleményrovata közli az ENSZ-főtitkár írását. António Guterres szerint a migráció nagy lehetőség, erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenséget, összeköt különböző társadalmakat.

A migránsok nagy része törvényesen él és dolgozik.

A világszervezet vezetője elismeri, a migráció lehet politikai feszültségek forrása, emberi tragédiákhoz vezethet, ha a diszkrimináció és túlkapások miatt elkeseredett emberek életüket kockáztatva útnak indulnak.

A demográfiai nyomás és a klímaváltozás hatására valószínűsíthetően a következő években tovább folytatódik a migráció.

A nemzetközi közösség választhat. Dönthet úgy, hogy a migráció a jólét és a nemzetközi szolidaritás forrása legyen, vagy az embertelenség, a társadalmi súrlódások szinonimája.

Első ízben tárgyalnak a kormányok az Egyesült Nemzetekben egy migrációról szóló átfogó nemzetközi megállapodásról.

Az egyezmény formailag nem szerződés lesz, nem jelent kötelezettségeket az államoknak.

Ugyanakkor egyedülálló lehetőséget ad, hogy a vezetők fellépjenek a migránsokat övező káros képzetek ellen, közös jövőképet fogalmazzanak meg arról, miként tehető a migráció elfogadhatóvá mindenkinek. António Guterres szerint sürgősen és igazságosan kell kezelni a tömeges migrációt. Ehhez először tudatosítani kell a migrációval járó előnyöket, amelyek sokszor feledésbe merülnek. A menekültek mind a befogadó, mind a származási országaik működéséhez nagymértékben hozzájárulnak.

 

Meg kell erősíteni a migránsok védelmét alátámasztó jogállamiságot.

Szükségtelenül károsítják a gazdaságot, akaratlanul is ösztönzik az illegális migrációt azok a hatóságok, amelyek jelentős akadályokat gördítenek a migráció elé, vagy korlátozzák a migránsok munkavállalását.

A legjobb módja annak, hogy véget vessünk a jogtalanságnak és a visszaéléseknek, ha a kormányok több legális migrációs lehetőséget vezetnek be.

Az államoknak még inkább együtt kell dolgozniuk azért, hogy a migráció előnyeiből egyformán részesüljenek, hatékonyabb nemzetközi együttműködés kell a védtelen menekültek védelméhez, vissza kell állítani a nemzetközi jognak megfelelő menekültügyi rendszer egységét.

A tengereken és sivatagokon átkelni próbáló emberek tízezreinek halála nem csak emberi tragédia. A szervezetlen tömeges vándorlások a kilátástalan körülmények között azt a hatást keltik, hogy a határok veszélyben vannak, és a kormányok nem urai a helyzetnek. Ez pedig szigorú határellenőrzésekhez vezet, amely így aláássa közös értékeinket és állandósítja a tragédiákat.

Sürgősen cselekedni kell azokért, akiknek nincs hova menniük, további lépések szükségesek a fejlesztési segélyek, az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és a konfliktusmegelőzés terén, hogy meg lehessen akadályozni az emberek tömeges, szabályozatlan mozgását.

A migrációnak nem kell a szenvedéssel egyenértékűnek lennie.

Az ENSZ-főtitkár szerint kialakítható az a világ, amely örömmel fogadja a migrációt és pozitív hatásait, amihez az idei év mérföldkő lehet.

Kiemelt kép: Europress

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.