Belföld

Soros-terv: Orbán a világ ellen

António Guterres szerint a migráció igazi lehetőség.

A Népszava véleményrovata közli az ENSZ-főtitkár írását. António Guterres szerint a migráció nagy lehetőség, erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenséget, összeköt különböző társadalmakat.

A migránsok nagy része törvényesen él és dolgozik.

A világszervezet vezetője elismeri, a migráció lehet politikai feszültségek forrása, emberi tragédiákhoz vezethet, ha a diszkrimináció és túlkapások miatt elkeseredett emberek életüket kockáztatva útnak indulnak.

A demográfiai nyomás és a klímaváltozás hatására valószínűsíthetően a következő években tovább folytatódik a migráció.

A nemzetközi közösség választhat. Dönthet úgy, hogy a migráció a jólét és a nemzetközi szolidaritás forrása legyen, vagy az embertelenség, a társadalmi súrlódások szinonimája.

Első ízben tárgyalnak a kormányok az Egyesült Nemzetekben egy migrációról szóló átfogó nemzetközi megállapodásról.

Az egyezmény formailag nem szerződés lesz, nem jelent kötelezettségeket az államoknak.

Ugyanakkor egyedülálló lehetőséget ad, hogy a vezetők fellépjenek a migránsokat övező káros képzetek ellen, közös jövőképet fogalmazzanak meg arról, miként tehető a migráció elfogadhatóvá mindenkinek. António Guterres szerint sürgősen és igazságosan kell kezelni a tömeges migrációt. Ehhez először tudatosítani kell a migrációval járó előnyöket, amelyek sokszor feledésbe merülnek. A menekültek mind a befogadó, mind a származási országaik működéséhez nagymértékben hozzájárulnak.

 

Meg kell erősíteni a migránsok védelmét alátámasztó jogállamiságot.

Szükségtelenül károsítják a gazdaságot, akaratlanul is ösztönzik az illegális migrációt azok a hatóságok, amelyek jelentős akadályokat gördítenek a migráció elé, vagy korlátozzák a migránsok munkavállalását.

A legjobb módja annak, hogy véget vessünk a jogtalanságnak és a visszaéléseknek, ha a kormányok több legális migrációs lehetőséget vezetnek be.

Az államoknak még inkább együtt kell dolgozniuk azért, hogy a migráció előnyeiből egyformán részesüljenek, hatékonyabb nemzetközi együttműködés kell a védtelen menekültek védelméhez, vissza kell állítani a nemzetközi jognak megfelelő menekültügyi rendszer egységét.

A tengereken és sivatagokon átkelni próbáló emberek tízezreinek halála nem csak emberi tragédia. A szervezetlen tömeges vándorlások a kilátástalan körülmények között azt a hatást keltik, hogy a határok veszélyben vannak, és a kormányok nem urai a helyzetnek. Ez pedig szigorú határellenőrzésekhez vezet, amely így aláássa közös értékeinket és állandósítja a tragédiákat.

Sürgősen cselekedni kell azokért, akiknek nincs hova menniük, további lépések szükségesek a fejlesztési segélyek, az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és a konfliktusmegelőzés terén, hogy meg lehessen akadályozni az emberek tömeges, szabályozatlan mozgását.

A migrációnak nem kell a szenvedéssel egyenértékűnek lennie.

Az ENSZ-főtitkár szerint kialakítható az a világ, amely örömmel fogadja a migrációt és pozitív hatásait, amihez az idei év mérföldkő lehet.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik