Belföld

A Horthy-mise plébánosa szerint akiket felháborít a mise, azok hisztériát keltenek

Mint korábban megírtuk, a keresztény értelmiség a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján akar megemlékezni Horthy Miklósról. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke levélben fordult Lezsák Sándorhoz, a Magyar Országgyűlés alelnökéhez emiatt.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai január 27-én szentmise keretében emlékeznek „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós néhai kormányzóra”. Heisler szerint mindezt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján megtenni, minden magyar áldozat emlékének megtiprása.

Osztie Zoltán, a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosa a hvg.hu-nak azt mondta, nem érti, miért gyűlölködnek az ezen felháborodott emberek, miért próbálják a rossz szándékokat kivetíteni a szervezőkre.

Hozzátette, ők csak a társadalmi kiengesztelődésért szeretnének imádkozni, a szentmisét pedig évek óta a Horthy halálának évfordulójához közeli szombaton tartják. Nem akarják máskor megtartani a misét, Osztie annyit mondott, hogy az ő gesztusuk az lesz, hogy imádkoznak majd.

Szerinte

Horthy Miklós szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni, mondja a plébános, nem kellene leradírozni a magyar történelem bizonyos részeit.

Kiemelt kép:MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik