Belföld

Durva havazás várható vasárnapra

Vasárnap hajnalban egy csapadéktömb kezd kifejlődni a Dunántúlon, amelyből egyre több helyen kezd el hullani a hó, estére akár 5-15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat az ország középső és keleti területein – írja a Kiderül.hu.

Középen a legvalószínűbb

A havazás hajnalban a Dunántúl középső részén kezdődik – ekkor a Nyugat-Dunántúlon és délen átmenetileg ónos eső is lehet –, majd reggelre tovább terjed a középső területek fölé. Mivel éjszaka az ország legnagyobb részén fagypont alá csökken a hőmérséklet és a havazás intenzívnek ígérkezik, így síkvidéken is nagyrészt megmarad a hó. Délutánra a havazás súlypontja a középső és keleti tájakra tevődik át, majd késő este már csak a délkeleti megyékben havazhat.

Legnagyobb valószínűséggel Pest, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében alakul ki a legvastagabb hótakaró.

Akár 20 centi friss hó

Általában 3-8 centiméter valószínű, de kisebb körzetekben akár 10-15 centiméter is eshet. A hegyvidéki területeken, a Börzsöny, Cserhát, Mátra, Pilis, Gerecse területén, a Budai-, Visegrádi hegységben, egész nap jóval fagypont alatti hőmérséklet várható, így ott 20 centiméter körüli mennyiség is leeshet vasárnap estére. A reggeli órákban a Bakonyban és a Vértesben is lehullhat 10 centiméter közeli mennyiség. A nyugati megyékben, illetve a Nyírségben viszont csak minimális mennyiség hullhat.

Nyugat felől már éjszaka megnövekszik a felhőzet, a vasárnap hajnali óráktól kezdődő, egyre többfelé várható havazás mellett reggel a déli, délnyugati országrészben átmenetileg ónos eső, illetve havas eső is előfordulhat. A délkeleti, majd az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet zömében 0 és +3 fok között alakul, csupán kisebb körzetekben mérhetnek 4, 5 fokot.

Hétfő hajnalra kiderül az ég, így kezdetben napos időre számíthatunk, majd délután nyugat felől felhősödés kezdődik, a Dunántúlon be is borul az ég. Estefelé a Dunántúlon fordulhat elő kisebb havazás, az északnyugati, majd a délkeletire forduló szél helyenként élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a derült, havas helyeken -10, -12 fok sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

(Kiemelt kép: MTI/AP/DPA/Holger Hollemann)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik