Belföld

Láng Zsolt titkárnőjét küldték tanúskodni, nem kellett volna

Jogi személynek nincsen becsülete.

Erre az álláspontra jutott a Fővárosi Bíróság a Budai Polgár nevű II. kerületi önkormányzati újság által kezdeményezett perben.

Láng Zsolt fideszes polgármester vezette kerület lapja a jó hírneve és a becsülete megsértéséért akart volna elégtételt venni Ungár Péter LMP-s politikuson. A lap egymillió forintos kártérítést kért egy sajtó nélkül lebonyolított sajtótájékoztatón elhangzottak miatt, a hosszúra nyúlt pert azonban végül elvesztette.

Ungár a II. kerületi képviselő-testület tagjaként 2016 decemberében hirdetett meg egy sajtóeseményt az akkor még tervben lévő olimpia budai helyszínválasztása ügyében. Arra akarta volna felhívni a figyelmet, hogy a hármashatárhegyi lakókat az ottani természetvédelmi területre kijelölt mountainbike pálya kijelölésével kapcsolatban nem megfelelően értesítették a lakókat. Újságírók ugyan nem jelentek meg a tájékoztatón, de a Budai Polgárnak valahonnan birtokába jutott egy videofelvétel, amely a politikus teljes beszédét tartalmazta.

Ungár végül néhány érdeklődőnek tartotta meg a beszédét, amelyben többek között azt állította, hogy

a Budai Polgár nevű propagandalapban csak apróhirdetések útján értesítették a polgárokat egy olimpiai beruházással kapcsolatos lakossági fórumról.

Az önkormányzati újság a Fővárosi Bíróságon egy tanút is felvonultatott, hogy bizonyítsa, nem propagandalapként működnek, valamint hogy Ungár apróhirdetéses kijelentése elemi felháborodást okozott a kerület lakóiban.

Láng Zsolt titkárnője tanúvallomásából azonban az derült ki, hogy a polgármester kérésére a lap rendszeresen közöl le cikkeket, illetve, hogy a felháborodott betelefonálók éppen azért keresték az önkormányzatot, mert nem volt megfelelő információjuk a beruházásról.

Az ítélet szerint az ügy szempontjából kevéssé lényeges, hogy a lakossági fórumról szóló híradás nem az apróhirdetések között, hanem a lap 17. oldalán jelent meg.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik