Belföld

Közmunkások pucolták a diót a milliárdos rokonságánál

Ha valahol, Szabolcsban értenek a pénzcsináláshoz, hiszen még a közmunkásokból is komoly pénzt tudnak keresni. Több településen számít napi rutinnak, hogy tisztességesen megfizetett alkalmazottak helyett az éhbért kereső közmunkások pucolják a diót a kereskedő cégeknek – derül ki a HírTv Célpont című műsorából.

A dióbél drága portéka, kilójáért minőségtől függően 3-4 ezer forintot kérnek a boltokban. A városi ember hiedelme szerint azért drága, mert a betakarítás és pucolás is nehéz munka, amelyhez sok embert kell fizetni. A valóság azonban, legalábbis a szabolcsi diós cégeknél más. A Célpont Kisaron járt, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket és elvesztették volna az alig nyolcvanezer forintos keresetüket.

Ráadásul Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolták, hanem két magáncég termését. Ez törvénytelen.

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit-Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem önkormányzatoknak adták ki a munkát, akik közmunkásokkal pucoltatták a diót. A Tranzit-Dió Kft. a 42 milliárdos becsült vagyonnal a 26. leggazdagabb magyar, Szabó Miklós családjának a cége. A céget valaha Szabó Miklós érdekeltsége, a Tranzit-Ker Zrt. alapította, később a Szabó-család tagjai birtokolták az üzletrészeket, tavaly április óta pedig az Opten cégnyilvántartása szerint Szabó Péter az egyedüli tulajdonos a Tranzit-Dióban.

A diós cégek az emberek helyett az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, akik pedig – mivel a start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért. Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak.

Miután a Célpont stábja felkereste az érintett falvakat, a Tranzit-Dió Kft. vezetői felhívták az önkormányzatokat, hogy azonnal fejezzék be a diópucolást és tüntessék el a nyomokat. Gyügyén például iskolapadok gyártására fogják be ezentúl a közmunkásokat.

Kiemelt kép: dehir.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik