Belföld

Útmutatót kaptak a fideszes politikusok arról, hány migránsról beszélhetnek

Összezavarta a menekültügyben zérótoleranciához szokott kormánypárti politikusakat, hogy kiderült, Magyarország közel 1300 menekültet fogadott be 2017-ben. Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár a napokban a Times of Malta nevű máltai lapnak adott interjújában érvelt azzal, hogy bár a kormány nem verte nagydobra, mégis történtek befogadások.

Az új helyzetre való tekintettel változtatni kellett az általános kommunikáción is. Hétfőn egy, a kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs által aláírt sorvezetőt küldtek szét a párt országgyűlési képviselői és választókerületi elnökei számára.

A Magyar Nemzet szerdai értesülése szerint a fideszes képviselőknek ezentúl be kell építeni az érvrendszerükben, hogy Magyarország igenis befogadott már menekülteket. Azt kell hangoztatni, hogy a hatóságok 2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban pedig két hét alatt 37 személy esetében döntöttek a nemzetközi védelem megadásáról.

A lap szerint Hidvéghi Balázs azt kéri a fideszesektől, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő esti közleményével teljesen megegyező érvelést használjanak a témában.

A körítésből persze nem maradhattak ki Soros György magyar származású üzletemberre vonatkozó útmutatások. A fideszes kommunikáció mindent vivő érvelése továbbra is az lesz, hogy az ellenzéki politikusok, akik bírálják a magyar kormányt, „teljesen nyilvánvalóan Soros zsebében vannak, akik lebontanák a kerítést, és végrehajtanák az Európai Parlament által szorgalmazott, felső határ nélküli, kötelező betelepítési kvótát”. Arra is kitérnek, hogy a genfi egyezmény szerint, akik nemzetközi védelemre jogosultak, azoknak védelmet kell adni. Utóbbira az jogosult, akinek az élete veszélyben forog. Mint fölhívják a figyelmet, a nemzetközi védelemben részesülők száma nyilvános adat, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján megtalálható.

Magyarországnak egyébként a folyamatosan támadott brüsszeli menekült kvóta alapján a tavaly befogadott menekültek számával megegyező, összesen 1294 menekültet kellene befogadni. A kormány erre eddig nem volt hajlandó, a kvótapert viszont elvesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik