Belföld

Gézlappal fojtogatott a váci mentőápoló – elítélik

Várhatóan ítéletet hirdet a Budapest Környéki Törvényszék szerdán egy fiatalemberrel ügyében, aki rátámadt egy idős házaspárra, hogy pénzt szerezzen tőlük. A vád ellene: bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, fegyveresen elkövetett rablás bűntette.

A vádlott mentő szakápolóként dolgozott Vácott, ebből kifolyólag sokszor járt kiszemeltjei házában. Ilyenkor az idős emberek borravalót adtak neki, ebből vonta le a következtetést, hogy a 90 éves asszony és 89 éves férje jó anyagi körülmények között élhet.

2016. május 18-án felvette a piros mentős ruháját, így érkezett meg a házhoz. Az asszony beengedte, a vádlott pedig megmérte a vérnyomását, lejegyezte az adatokat, ám hirtelen – a derekuknál fogva – behúzta az idős párt a hálószobába, majd  a férfit leszorította az ágyra, feleségét pedig fojtogatni kezdte a magával hozott gézszalaggal, közben pénzt követelt tőlük. Mivel nem akartak fizetni, az ápoló elővett egy fegyvert – vagy egy utánzatot – és azzal fenyegetőzött tovább.

Végül a férj 40, az idős nő pedig 36 ezer forintot adott neki. A támadó, miután megszerezte zsákmányát  elmenekült a helyszínről, de előtte bezárta a házaspárt a szobába.

(Kiemelt kép: police.hu)

A 444.hu korábban azt írta, a férfi kilátástalannak ítélt anyagi helyzetével magyarázta a támadást, ám azt állította, valójában csak lopni akart. 120 ezer forintot keresett mentősként, ebből 20-20 ezret fizetett tartásdíjként két gyermeke után a volt feleségeinek. Az egyik exneje ráadásul korábban bevette a családi cégbe, amelyről kiderült, hogy csaknem 130 millió forintos tartozása van, ezt a pénzt pedig bizonyos mértékben rajta is számon kérték. A cérna vélhetően azután szakadt el, hogy kapott egy levelet, amelyben nyolcmillió forintot követeltek rajta, egy 12 órás éjszakai műszak után pedig az ATM elnyelte a bankkártyáját.

„Boldog párkapcsolatban élt, megbecsült a szakmája, még ha nem is túlfizetett, értelmes embernek tűnik, mégis hogyan merülhetett ez fel?” – kérdezte egy novemberi tárgyalási napon. A férfi azt válaszolta, nem tudja, ő nem bűnöző.

„De volt vállalkozásom, bebuktam, talpra álltam, aztán megint bebuktam, és megint talpra álltam. Arra gondoltam, hogy ha megint elveszítek mindent a pénz miatt…”

Olvasói sztorik