Belföld

Havazás, ónos eső is jöhet – itt a veszélyjelzés

onos-eso(2)(430x286)(1).jpg (ónos eső)
onos-eso(2)(430x286)(1).jpg (ónos eső)
Térképen, hogy hol kell nagyon óvatosan közlekedni

Mint korábban írtuk, hétfőn nyugaton és délen erősen felhős, borongós lesz az ég, kisebb havazás, hószállingózás még kialakulhat. Másutt sok napsütés, nyugodt, száraz idő ígérkezik. Napközben -2 és +2 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden sokfelé lehet csapadék, északon és keleten még hó, majd egyre inkább havas eső, eső formájában. A délies szél feltámad, helyenként erős, viharos közeli lökések is lehetnek. Napközben -1, +9 fok valószínű, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Kilenc megyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

 

Hétfőn estig délen (fokozatosan egyre inkább a Dunától keletre) időszakos gyenge havazás valószínű.

Kedd hajnaltól nyugat felől kialakulhat csapadék, amely intenzitása a reggeli órákban növekedhet, a délelőtti órákban délnyugaton, majd délen ónos eső valószínű időszakosan, amely a hőmérséklet emelkedésével esőbe vált át.

Kisebb eséllyel a Dunántúl északkeleti részén is eshet ónos eső. Havazásra legtovább az ország északkeleti harmadában lehet számítani (5 cm), de ennek kiterjedése is csökken dél, délnyugat felől a nap második felében.

Mint írták, estétől, késő estétől havasesőbe, esőbe válthat át, a lehullott hó olvadni fog. Este az Északi-középhegység térségében nyugat felől ismét kialakulhat ónos eső. Összességében legtovább havazás északkeleten várható, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 centi hullhat, az északkeleti határ közelében 5 centi feletti hóra is van esély.

Kiemelt kép: MTI / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik