Belföld

Mostantól nehezebben kaphatnak jogosítványt a szívbetegek

vezetes(210x140)(2).jpg (vezetés, )
vezetes(210x140)(2).jpg (vezetés, )

A hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők holnaptól nem kaphatnak jogosítványt, illetve az egészségügyi alkalmasságuk nem hosszabbítható meg, amennyiben beültetett defibrillátorral vagy szívműködést segítő eszközzel rendelkeznek, írja a napi.hu a Magyar Közlöny alapján.

Egy 1992-es rendeletet módosítottak, ami jelenleg nagyon szűkre szabott volt, de most kibővítették a szívbetegségek körét.

A nem hivatásos személyautó vezetők, akiknek már volt szívproblémája, csakis akkor kaphatnak jogosítványt, ha szakorvosi vélemény szerint a betegségét eredményesen kezelték. Szükség lesz a vizsgálatra efibrillátor beültetése vagy cseréje, illetve megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk, szívkoszorúér-bypass műtét, szívátültetés után, illetve ha az illető szívműködést segítő eszközt használ.

A hivatásos sofőrök csoportjánál egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani – egyebek mellett – a következő szív- és érrendszeri problémák (betegségek) fennállása esetén: defibrillátor beültetése; szívelégtelenség: NYHA III. és IV. stádiumában; a szívműködést segítő eszközök esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik