Belföld

Alaptörvény ellenes a csömöri iskola államosítása

Körülbelül két évvel ezelőtt lehetett először hallani arról, hogy államosítani akarják a csömöri általános és zenei iskolát. Ezt viszont a helyiek nem szerették volna, az önkormányzat 2016-ban kiadott közleménye szerint az iskolai államosítás elutasítása még a vasárnapi boltzárnál is jóval nagyobb volt.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Hvg-hez eljuttatott közleményéből kiderül, hogy 2018. január 8-ával felfüggesztette a bíróság csömöri önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti pert.

A bíróság elfogadta a csömöri érveket, miszerint a tavaly év elején életbe lépett iskolai államosításról szóló törvény alaptörvényt sért, és ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a szóban forgó törvény vonatkozó rendelkezéseit semmisítse meg és alkalmazásait zárja ki.

Az indoklás szerint aránytalan volt az önkormányzati tulajdonban lévő iskolai ingatlanok állami működésbe vétele, illetve az is diszkriminatív rendelkezés, hogy a települési önkormányzatokat kizárja az iskolák fenntartóinak és működtetőinek köréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik