Belföld

Fideszeseket perel a TASZ, mert Sorosra hivatkozva lehetetlenítenek el civileket

Beperli a TASZ a pécsi Emberség Erejével Alapítvánnyal karöltve Páva Zsolt pécsi polgármestert és Hoppál Pétert, a választókerület országgyűlési képviselőjét, amiért „megsértették az alapítvány jóhírnevét, vele szemben hátrányos megkülönböztetésre buzdítottak, körülötte ellenséges környezetet alakítottak ki – mindezt úgy, hogy a politikusok tényeket ferdítettek el, és valótlanságokat állítottak.”

A kormánypárt politikusai közhatalmi intézményeket használnak fel arra, hogy egy civil szervezetet támadjanak és  pótolhatatlan, a helyi problémák megoldására irányuló tevékenységüket akadályozzák

írja közleményében a TASZ. Ezzel arra utalnak, hogy a fideszesek azután támadták a tanodát működtető és emberi jogi neveléssel foglalkozó alapítványt, hogy támogatást nyert el a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványtól. A pécsi polgármester előterjesztésére elfogadott közgyűlési határozatban olyanok vannak, mint például:

Mi, Pécsiek, megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok  létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat. Mindezt annak érdekében, hogy (…) migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek betelepítésével ellehetetlenítse a mai magyarok és leszármazottai (…) jövőjét, a keresztény Európa és Magyarország helyett egy vegyes, iszlamizált kontinenst és országot hozzon létre. (…) Felkérünk minden Pécsi Polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában.

A TASZ szerint a nyilatkozat az Emberség Erejével Alapítvány elleni állásfoglalás volt, miközben a szervezetnek sem a pártpolitikához, sem a migrációhoz nincs köze. „Az alapítvány a pécsiekért és a régióért, velük együttműködve dolgozik nap mint nap” – állítják a közleményben.

A nyilatkozat elfogadása mellett Páva Zsolt és Hoppál Péter a médiában támadta az Emberség Erejével Alapítványt, amelyet konkrétan nem neveztek meg, de a TASZ szerint felismerhető volt, hogy melyik szervezetről beszélnek. „Az ellenséges légkör miatt az alapítvány már megígért helyiségbérleti lehetőségét visszamondta a tulajdonos, és félő, hogy a pályázati lehetőségekre is kevesebben jelentkeznek, mint amekkora forrásigénye a régió civil szervezeteinek van – emellett pedig gyalázkodó emailek landolnak az Emberség Erejével email-fiókjában” – magyarázza tovább a közlemény a per létjogosultságát.

Az elmúlt időszakban több vidéki városban pályázhattak civilek a Nyílt Társadalom Alapítványnál. Erre mindenhol sorosozás és ellenséges fellépés volt a válasz kormányoldalról, teljesen függetlenül attól, hogy mivel foglalkoznak a nyertes szervezetek.

Kiemelt kép: Páva Zsolt polgármester (b) és Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár a pécsi Kodály Központ új, nagyobbik típusú, csaknem 108 millió forintot érõ Bogányi-zongorájának bemutatóján 2017. november 30-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik