Belföld
Budapest, 2017. március 15.
Tõkéczki László történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Mûvelõdéstörténeti Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi docense (b) átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktõl (j3) a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Parlament kupolacsarnokában 2017. március 15-én. Az államfõ mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Meghalt Tőkéczki László

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 01. 08. 19:24

Korábban a témában:

Életének 67. évében elhunyt Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész hétfőn – közölte a család a közmédiával.

Tőkéczki László 1951-ben született Miskolcon, egyetemi tanulmányait történelem-német szakon Debrecenben és Budapesten végezte, ahol tanári diplomát szerzett. Három év gimnáziumi tanárként töltött időszak után előbb az Akadémia Pedagógiai Kutatócsoportjához, majd 1981-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemhez került. Ott az utóbbi időben a Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docenseként dolgozott.

A 90-es évektől kezdve dolgozott a Hitel szerkesztőjeként, majd 1994-ben a Valóság főszerkesztőjének nevezték ki és tagja volt a Duna Tv alapító kuratóriumának, ahol a történelmi egyházakat képviselte. 1999-ben tagja lett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának, 2002-ben pedig a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzőjének választották, 2009-től főgondnoka volt, valamint alelnöke volt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak is. Rendszeres szereplője volt a köztévén futó Szabadság tér ’56 című műsornak, amelyet Rákay Philip vezetett.

Kutatási területe a sajtó-, eszme- és neveléstörténet, a protestáns egyház története, kismonográfiát publikált Prohászka Lajosról, 2000-ben jelent meg Tisza István eszmei, politikai arca című monográfiája.

Tőkéczki Lászlót 2014-ben a Magyar Érdemrend középkereszttel tüntették ki, 2017-ben pedig megkapta a Széchenyi-díjat „a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként”.

Kiemelt kép: Tőkéczki László (b) átveszi a Széchenyi-díjat 2017. március 15-én. Terror Háza/MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Takaréklángon pislákol az országos tüntetés

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.