Belföld

Fenyegető a helyzet a Duna vízgyűjtőjén

2006 óta nem volt ennyi hó a folyó vízgyűjtőjén, de az óriás árvíz megúszható.

Aki kora reggel ment munkába Budapesten, láthatta, hogy a Duna nagyon magasan áll, árad. De az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatójából kiderült, a nehezén már túl is van a főváros. Hajnalban a folyó 509 centiméteren tetőzött Budapesten, ami elmarad az elsőfokú készültség 620 centis mértékétől. Az alsó szakaszokon se várjató nagyobb ár.

Mindennek oka az, hogy a bajor és osztrák vízgyűjtőkre nagy mennyiségű csapadék hullott le január 3-4-én, valamint a hóolvadás is beindult az enyhe időben. Magyarországon egyedül Nagybajcsnál lépte át az elsőfokú szintet a folyó 470 centivel. (Mellesleg még a Bodrogon van elsőfokú árvíz.)

Megjegyzik, hogy számításaik szerint a Duna nagymarosi feletti részén 14,7 köbkilométer hóban tárolt víz van, ami az elmúlt 20 év átlagának több mint két és félszerese. Annyi, mint a legnagyobb, 2006-os érték. Fontosnak tartják, hogy ez nem jelenti azt, hogy óriás árhullám érkezhet a folyón, erre hatással van az, hogy mennyi hó esik még, mikor kezd el olvadni, milyen ütemben és intenzitással meg majd végbe az olvadás.

(Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik