Belföld

Áramot termelnek majd a kidobott karácsonyfákból

Budapesten az FKF fenyőjáratai is összeszedik a kukák mellé kitett fenyőket, de gyűjtőhelyre is el lehet vinni őket.

Vízkereszt, azaz január 6. után gyorsul fel az ünnepek elmúltával a karácsonyfák leszedése, kidobása. Budapesten a következő egy-másfél hónapban több mint félmillió kiszáradt, tűleveleit hullató fenyő elszállításáról kell gondoskodni – írja a Magyar Nemzet hétfői száma a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. tájékoztatása alapján.

A fővárosiak több lehetőség közül is választhatnak: kitehetik a fákat az utcára kihelyezett kukák mellé, vagy a városszerte kijelölt, több mint 250 gyűjtőhely valamelyikére maguk is elvihetik őket. Az FKF, aminek a kisebb és nagyobb növényekre szakosodott fenyőfajáratai a következő hetekben rendszeresen körbejárják a budapesti utcákat, arra külön felhívja a figyelmet, hogy ügyelni kell arra, a kitett fenyők ne akadályozzák a gyalogos- és autóforgalmat vagy a parkolást.

Az FKF maga gondoskodik a hasznosításról: a fenyőket először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban elégetik. A fenyő magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, az elégetéséből nyert energia átalakításával több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot. Tetemesebb mennyiségű fenyő a kereskedőknél is megmaradhatott, ők minden évben 10-15 százaléknyi eladatlan fával számolnak. (MTI)

(Kiemelt kép: Az ország karácsonyfája Budapesten, a Kossuth téren, háttérben az Országház 2017. november 24-én. A mintegy 20 méter magas, 63 centiméteres törzsátmérőjű, több tonnás ezüstfenyőt, amit egy nyugdíjas házaspár ajánlott fel, Tökölön vágták ki. A karácsonyfa adventtől vízkereszt napjáig díszíti a teret. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik