Belföld

Egy magyar idősotthon lakói adnak célt a menekülteknek

24.hu
24.hu

2018. 01. 07. 20:14

Szép történetről számol be az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának oldala. A 32 éves Rita Joy Osazee, aki a nigériai Edo államból indult útnak és a 29 esztendős szíriai Radwa Al Nazer, akit Damaszkuszból űzött el a háború, egy képzésen vesz részt a budapesti Albert Schweitzer Református Szeretetotthonban. A tanfolyamot a MigHelp nevű civil szervezet szervezi, amelynek egyik fő célja, hogy szakmára tanítsa, és azon keresztül álláshoz segítse a menekülteket és a bevándorlókat.

Az idősek ellátásról szóló tanfolyam 60 órás, amiben az előadások mellett benne van a gyakorlat is. Radwa már túl van 40 órán, és mára az otthon számos lakójával sikerült megismerkednie.

Szeretem ezt a munkát. Nagyon sok türelemre és kedvességre van hozzá szükség, de néha legszívesebben sírnék örömömben, amikor látom, hogy valakit az itt lakók közül sikerült boldoggá tennem.

A riportban megszólal az otthon egyik lakója, a 93 éves Kárpáti Ilona, aki 46 évig élt Kanadában, és örül annak, hogy a két menekült nő viseli gondját, kivált, hogy angolul beszélhet velük.

Azáltal, hogy másokról gondoskodnak, a menekültek el tudnak kezdeni túllépni azokon a traumákon, amelyek arra kényszerítették őket, hogy elhagyják az otthonukat.

Radwa és a családja a háború miatt jött el Szíriából, de ők nem a 2015-ös hullámmal érkeztek Európába. Tudatosan választották Magyarországot még négy évvel ezelőtt, mivel Radwa édesapja itt tanult orvosnak még a szocializmus idején. Radwa, aki a damaszkuszi egyetemen annak idején pszichológiát tanult, Magyarországon korábban arab nyelvet tanított, illetve kézműveskedett. Férjnél van, a gyermeküket várják.

A nigériai Rita 2015-ben a nagy menekülthullám idején érkezett Magyarországra. Jelenleg egy étteremben dolgozik, de reméli, hogy rövidesen az idősekről való gondoskodás lehet majd a hivatása.

A riport itt olvasható el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.