Belföld

Orbán: Nem kívánok beavatkozni a német belpolitikába

Európában 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz

– jelentette ki Orbán Viktor pénteken Németországban, a seeoni kolostorban, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselői háromnapos tanácskozásának második napján.

A miniszterelnök a megbeszélésük után Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, az európai embereknek világos akaratuk van.

Egyértelmű a népakarat: az emberek nem kívánnak terrorveszélyben élni, azt akarják, hogy legyen közbiztonság, hogy a határokat megvédjék, és hogy vigyék ki a schengeni övezetből azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy itt legyenek. Vigyék vissza őket oda, ahol újrakezdhetik az életüket.

Orbán Viktor hozzátette: kezdettől fogva a határvédelem és a schengeni szerződés betartásának a talaján álltunk. Akkor is a schengeni szerződés talaján álltunk, építettünk például kerítést és határvédelmet, amikor még volt olyan hely Európában, ahol a káoszt meg a jogszerűtlenséget ünnepelték.

Az MTI beszámolója szerint Orbán azt is mondta,

a bajorokat és a magyarokat hosszú és mély kapcsolat köti össze; olyan hosszú, hogy az első magyar keresztény király családjától a győri Audi-gyárig húzódik.

A német belpolitikába nem kíván beavatkozni,

a mi testtartásunk alapvetően a tisztelet testtartása

– fogalmazott.

(kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik