Belföld

Kéken világító csirkehúst vásárolt egy ikrényi férfi

Csak találgatni lehet a jelenség okát.

Szép kék fényt bocsát ki sötétben a csirkehús, amit egy ikrényi férfi vásárolt újév előtt – írja a Kisalföld, amely fotót is közölt az érdekes jelenségről.

A lapot a férfi azzal kereste meg, hogy a múlt héten vásárolt csirkemell felét elkészítette, felét azonban szilveszter este ott felejtette nyersen a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a konyhából – azt hitte, a gáztűzhely maradt égve, de rájött, hogy a hús világít.

Felhívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amely a vizsgálatot azzal utasította vissza, hogy a vásárlás óta már sok idő eltelt, a hús akár otthon is szennyeződhetett valamivel. A Kisalföld megkeresésére válaszolt azonban a hivatal budapesti központja, amely közölte: nem először találkoznak ilyen jelenséggel. Az okot azonban csak találgatni lehet, mert nem történt vizsgálat.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús. Ezek a baktériumok sötétben fluoreszkáló pigmentet termelnek. A másik lehetőség, hogy foszforvegyületek okozzák a jelenséget, aminek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületekkel áll összefüggésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik