Belföld
Budapest, 2013. március 14.
Petrás János, a Kárpátia Zenekar basszusgitárosa, énekese (j), miután átvette a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést Balog Zoltántól, az emberi erõforrások miniszterétõl (b) március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából az Erkel Színházban 2013. március 14-én. Balról Doncsev András, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b2).
MTI Fotó: Kovács Attila

A Jobbik kiáll a Kárpátia énekese mellett

24.hu
24.hu

2018. 01. 04. 15:10

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej (630 ezer forint) pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia együttes énekesét.

Az ügyészség szerint a koncerten elhangzott dalok által a vádlott harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím-félszigeten érvényesített orosz modell alapján. Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat.

A Jobbik viszont kiáll Petrás mellett, közleményükben magyarellenes provokációnak nevezik a romániai ítéletet.

Mint írják:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom mély felháborodással értesült az elmúlt időszak sorozatos magyarellenes román provokációinak legújabb állomásáról, Petrás János, a Kárpátia frontemberének jogerős elítéléséről.

A Jobbik számára teljesen nyilvánvaló, hogy Petrás János nem éltetett emberiesség elleni bűntettekért felelős személyt, és fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszméket sem terjesztett. Csak azt tette, amit minden más koncerten: büszkén vállalta magyarságát, hirdette a magyar nemzet együvé tartozását, és tisztelgett a magyar haza védelméért elesett hősök emléke előtt. Nyilvánvaló, hogy ennek büntetése nem több, mint az Erdély elszakításának századik évfordulójára készülő román állam újabb magyarellenes lépése, ezzel együtt pedig a szólás- és véleményszabadság sárba tiprása. Az erdélyi magyar politikusok, közéleti szereplők, magyar oktatási intézmények és civil szervezetek után már a zenészek is a soviniszta bukaresti hatalom célkeresztjébe kerültek.

A Jobbik képviselői pontosan átérzik Petrás János helyzetét, hisz közülünk is többeket tiltottak már ki a szomszédos országokból, így Romániából is a magyar közösségek melletti kiállásunkért. De világosan látjuk azt is, hogy a Fidesz részéről hosszú évek óta tapasztalt, megalkuvó, egyoldalú gesztusokra építő, a politikai és gazdasági szempontokat legtöbbször a magyar közösségek érdekei elé helyező kül- és nemzetpolitika okán meri Románia ezeket az újabb és újabb durva, magyarellenes provokációkat megtenni. A Jobbik elvárja a kormánytól, hogy hivatalosan is fejezze ki tiltakozását Petrás János elítélése kapcsán!
A 2018 tavaszán megalakuló Jobbik-kormány számára a szomszédos országokkal való kapcsolattartásban elsődleges lesz az elszakított területeinken élő magyar nemzetrészek érdekeinek védelme és az önrendelkezési törekvések, különösen a székely autonómia ügyének támogatása. Ukrajna és Szerbia európai integrációját pedig csak a területükön magyar közösségek jogainak legszélesebb biztosítása esetén fogjuk támogatni.

(kiemelt kép: Petrás János, a Kárpátia Zenekar basszusgitárosa, énekese, miután átvette a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést Balog Zoltántól. MTI Fotó: Kovács Attila)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.