Belföld

A Csíki Sör tulajdonos szerint a nagy sörgyárak akarják lejáratni őt

Embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban Lénárd Andrást, a magyar kormány által támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát – írtuk szerdán a Magyar Nemzet cikke alapján.

Lénárd András egy videóinterjúban válaszolt a vádakra.

Elmondta, az egyetemi felvételi után ment ki turistavízummal, majd kint maradt dolgozni. Soha nem sikerült teljesen legális státuszt szereznie az Egyesült Államokban, nem volt letelepedési engedélye, zöld kártyája, útlevele, semmilyen utazási dokumentuma.

A kétezres évek elején a kanadai-amerikai határ egy laza határ volt. Két kilométerre az amerikai határtól igazoltattak, feltételezték, hogy Kanadában voltunk és visszajöttünk. Semmilyen olyan papírt nem tudtunk mutatni, ami tartózkodási engedély vagy állampolgárság. Elindult egy ügy, amelynek a vége az lett volna, hogy azt mondják: András, menjél haza. Mindenki döntse el, hogy abban a világban fiatalként, amikor semmilyen lehetőséged nem volt a saját otthonodban, olyan nagyon bűn volt -ha volt- vagy nem

– emlékszik vissza.

Arra a kérdésre, hogy ki állt a cikk mögött, azt mondta:

Ha meg kellene nevezni három ellenséget, meg tudnánk nevezni. A magyarországi nagyipari söripar arról szól, hogy mérgezik az embereket. Erre megjelenik egy székely legény a semmiből, építi a sörgyárat, és elmondja, mi van a sörben, és van egy réteg, amely megérti, elhiszi, rájön, hogy át van verve. Ezek a cégek hatalmas lobbierővel rendelkeznek, nekik 10-20-100-200 ezer euró arra, hogy lejárassak, nem pénz, most ezt folyik.

A videóban megjegyezte, állami támogatást soha nem kapott, Lázár Jánost pedig akkor ismerte meg, amikor meglátogatta őket, és kiállt mellettük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik