Belföld

19 éves autóversenyzőt indítanak a szocik Hatvanban

Tóth Norbert nemrég még egy versenypályán csapatta, most a kampányban léphet a gázra MSZP-s színekben. Az húzta fel, hogy minden haverja nyugatra költözött, de a baloldal is jó eszközt lát benne, hogy felállítsa a fotelből az apolitikus fiatalokat. Ha Tóth nyer, ő lesz minden idők legfiatalabb magyar parlamenti képviselője.

Már óvodásként versenyzett, aztán beszippantotta a gokart világa, Olaszországban igazolt pilóta lett, majd épphogy betöltötte a szükséges életkort, Seattal és Ferrarival is versenyezhetett. Ő Tóth Norbert, az észak-magyarországi régió legnagyobb autóversenyző ígérete,

mellékállásban leendő MSZP-s politikus, országgyűlési képviselőjelölt.

A baloldal egy Mesterházy Attila volt pártelnökkel és a 2014-es jelölt Korózs Lajossal megspékelt, közös sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy a mindössze 19 éves Tóth-ot indítja el a Heves megyei 3. választókerületben, azaz a hatvaniban. Deák Bill Gyula keresztfia mögé az MSZP mellett beállt a DK is. A versenyző-képviselőjelöltet még a sajtótájékoztató előtt értük utol.

Minden barát lelépett, rendszerváltás kell

A politikában minden ember benne van.

Ezzel indokolta, miért szállt be a küzdelembe. Pedig lett volna háromszor is lehetősége, hogy külföldre dobbantson (USA, Arab Emírségek, Olaszország), de ő mégis maradt. Ellenben nagyon zavarja, hogy a barátai jelentős része külföldre költözött boldogulni. Az emberek félnek szerinte Magyarországon, ugyanis

az elmúlt nyolv évben rendszerváltás történt.

Ha ezt vissza lehetne csinálni, szerinte a barátok is hazatérnének. Az Orbán-rendszer leváltásának a közvélemény-kutatások masszív Fidesz-uralmát látva is látja esélyét. Szerinte ugyanis ha valakit felhívnak az intézetek, inkább nem mondja el a véleményét vagy azt hazudja, hogy a Fideszre szavazna, hogy megőrizze az egzisztenciáját.

2014-ben csak a 3. hely jutott

Négy éve a körzetet stabilan behúzta a Fidesz, Szabó Zsolt 20 304 szavazattal és 41,18 százalékkal nyert. A jobbikos Sneider Tamás lett a második 15 268 vokssal és 30,97 százalékkal, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös jelöltként induló Korózs Lajos pedig a harmadik 10 797 szavazattal és 21,9 százalékkal. Éppen hogy 1 százalék fölé került az LMP-s Tóth Norbert (ő egy másik Tóth Norbert) 2,26, illetve a független Ivanics Róbert 1,26 százalékkal. Összesen 18 jelölt mérkőzött meg a hatvani körzetért.

Az egész családja baloldali Tóth-nak, így természetes volt, hogy ő is errefelé tendál, „ez egy beállítottság” – fogalmazott. Az tehát egyértelmű, hogy a baloldali vagy rendszerellenes fiatalokat fogja megcélozni, de abban is bízik, hogy aki eddig is MSZP-szimpatizáns volt, az idén is rá fog szavazni. De mégis, a fiatalokon lesz a hangsúly, hisz az ő zömük érdektelen a politika iránt, őket kell mozgósítani.

Ezt nem nevezném lázadásnak, ha valaki kimondja a véleményét, bár a jelenlegi rendszerben már ez is lázadásnak számít.

Ezért kellenek ifisták a szociknak

Érsek Zsolt, az MSZP Heves megyei elnöke, és a fiatal jelölt kampányfőnöke is beszélt pár szót Tóth indításának hátteréről. Tóth maga azt mondta a 24.hu-nak, az MSZP kereste meg őt, de a kép egy cseppet árnyaltabb ennél. Érsek és Tóth édesapja ugyanis régi jóbarátok, ezért merült fel a fiatal versenyző elindítása. Érsek elmondta, ő maga is 33 évesen lett képviselő, az is volt 16 évig a hatvani polgármesterség 8 éve mellett.

„Eddig még nem volt olyan, aki ilyen fiatalon képviselő lett” – mondta nekünk Tóth, Érsek pedig megerősítette: a volt államtitkár Korózs jelöltsége csak egy 3. helyet ért 2014-ben, ezért előhúztak egy ifistát. Ez az ifista pedig rekorder lehetne, sose volt még ilyen fiatal képviselő az Országgyűlésben. Érsek is megerősítette, hogy „be kell dobni a fiatalokat”, bennük van az MSZP tartaléka, azonban ez a csoport nem igazán jár el szavazni. És mivel a baloldal 60-70 százalékos részvételt akar, ehhez a bizonytalanokat kell mozgósítani.

Tóth egyébként még nem tagja az MSZP-nek, szándékosan nem léptették be, bár a szándéknyilatkozata már kész van.

Amúgy Tóth mellett szól még Érsek szerint, hogy „a fiatalokat nem lehet diktatorikus eszközökkel leállítani”, mint azt, akinek családja, féltendő egzisztenciája van. Mit tudnak felhozni egy 19 éves srác múltjából? – tette fel a kérdést. Azt még elmondta végül, a DK-t nem volt nehéz meggyőzni, nem volt kifejezetten erős jelöltjük a körzetre, elfogadták könnyen Tóth jelölését.

(Kiemelt kép: Tóth Norbert/Facebook)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik