Belföld

Tartalékol a kormány, hogy visszaadja az ellopott pénzt az EU-nak

A kormány tartalékot képez a jövő évi költségvetésben a 4-es metró építése során történt szabálytalanságok miatt várható uniós büntetés visszafizetésére - derült ki a Magyar Közlönyből.

A pénteken megjelent kormányhatározatban az áll, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításai szerint a 4-es metró beruházásának harmadát, mintegy 166 milliárd forintot elloptak, elcsaltak, emiatt hazánknak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Uniónak.

A rendszerváltás óta legnagyobb korrupciós botrány kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal zárójelentése alapján egyértelműen felvetődik a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok és a Demszky Gábor féle fővárosi vezetés felelőssége.

A kormány szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak legjelentősebb európai uniós forrásokkal kapcsolatos visszaéléséről lehet szó.

Az estleges visszafizetés miatt kell a nemzetgazdasági miniszternek márciusig tartalékot képeznie a jövő évi költségvetésben, úgy, hogy a kötelezettség ne érintse hátrányosan a magyar állampolgároknak kiemelt jelentőséggel bíró oktatási, szociális, egészségügyi és családpolitikai forrásokat.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik