Belföld

Milliárdokkal támogat a magyar állam külföldi szuperprodukciókat

Megéri nálunk gyártani az amerikai filmeket és sorozatokat.

Idén rekordösszegű, százmilliárd forint feletti forgalmat vár a hazai filmgyártásban a Magyar Nemzeti Filmalap. A Napi.hu átnézte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál regisztrált magyar és külföldi filmek tervezett költségvetését, ami alapján a várakozás jó eséllyel teljesülni fog.

A legnagyobb költségvetéssel, 20,88 milliárd forintért a The Alienist című sorozat első évada készül Magyarországon, az amerikai TNT tévécsatorna megrendelésére. Az alkotók közvetett magyar állami támogatásként 5,22 milliárd forintot visszakapnak, ugyanis az állam az elszámolható költségek 25 százalékáig támogatást ad a magyar és külföldi produkcióknak egyaránt, ezért is éri meg az itteni gyártás.

15 milliárd forintot költenek hazánkban a Jamie Foxx szereplésével készülő új amerikai Robin Hood-film alkotói, amihez 3,7 milliárd forint támogatást vehetnek igénybe. Az amerikai AMC csatorna számára gyártott The Terror című thrillersorozatra 12,86 milliárdot fordítanak, itt 3,21 milliárd a közvetett magyar támogatás. 11,31 milliárd forintból készül Jennifer Lawrence főszereplésével a Red Sparrow című thriller, ehhez 2,82 milliárd forint támogatás járt.

A Napi.hu idézi a Filmalap megrendelésére készült korábbi felmérést, ami szerint az adó-visszatérítéssel az állam is jól jár: minden ezer forint támogatás 3240 forinttal növeli a hazai gdp-t, munkahelyeket teremt és másodlagos költéseket generál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik