Belföld

Az európai populizmus még nem érte el tetőfokát

Az európai populizmus még nem érte el tetőfokát, és az új normalitássá válhat, ez pedig fenyegetést jelent a kontinens demokráciájára  – olvasható Tony Blair egykori brit miniszterelnök kutatóintézetének jelentéséből, amit a Politico szemlézett.

A Tony Blair Institute for Global Change nevű szervezet szerint bár idén nagy áttörést ért el a populizmus Európában, a java még csak most jön. Példaként hozzák fel Magyarországon kívül Lengyelországot és Olaszországot is.

Azt írják, több európai országban is a populizmus előretörése várható: jövőre választás lesz Olaszországban, ahol az Ötcsillag mozgalom várhatóan nagy sikereket ér majd el, 2019-ben pedig Belgiumban választanak, ahol pedig a Vlaams Belang párt törhet előre.

Eközben az olyan populista kormányok, mint Magyarország és Lengyelország soha nem látott népszerűségnek örvendenek – írja a jelentés, ami szerint a populizmus ilyenfajta konszolidációja feltehetően radikálisan átalakítja majd az európai közpolitikát.

A jelentés nyíltan kimondja azt is, hogy a magyar és a lengyel populista pártok a demokratikus normák gyengítésével, a független intézmények aláásásával, valamint a politikai ellenfelek megfélemlítésével , illetve meggyengítésével törtek előre.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Janek Skarzynski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik