Belföld

Csak személyivel lehet pénzt befizetni jelöletlen csekkeken

Év elején változnak a Magyar Postán történő pénzfizetési szabályok.

Készpénzes fizetés esetén kell személyazonosító okmány:

  • áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300.000 Ft összeghatártól
  • egyéb esetben értékhatár nélkül,
  • nemzetközi postautalvány feladásakor 300.000 Ft-tól.

Ha bankkártyával fizeti ki valaki a sárga és a fehér csekkjeit, akkor nem kell okmányokat bemutatni, nincs szükség adatrögzítésre.

Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt. 300 ezertől 2,5 millió forintos határig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, úgy a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Nincs szükség a befizető azonosítására az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkek esetében 300 000 forintos összeghatárig. 300 000 forint felett 2 500 000 forintos határig azonban a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett. 2 500 000 forint feletti befizetés esetén normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell az ügyfél-azonosítás során – adatai felvételén túl – azzal, hogy okmányait a Posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen; az ezzel kapcsolatos korlátozásokról a Posta érintett pénzforgalmi szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételeiben tett közzé tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik