Belföld

Hosszú Katinka Sportakadémia: Seszták és Balog feladata a szervezés

Korábban Budapesti Nemzeti Úszósport-akadémia volt a tervekben szereplő neve, de mégis Hosszú Katinka Sportakadémiának fogják hívni a Csillebérci Szabadidő Központ területén több sportág fejlesztésének kiszolgálására is alkalmas sportcentrumként létrehozandó létesítményt.

A kormány péntek este közzétett határozata szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek kell saját költségvetéséből 116 millió forintot adnia az előkészítésre, amelyet 2018. április 30-áig be kell fejezni.

A Hvg.hu szerint Seszták Miklóst bízták meg azzal, hogy „dolgozza ki az üzemeltetés jogi feltételeit, így különösen a beruházás eredményeként létrejövő, állami tulajdonú létesítmény vonatkozásában milyen feltételekkel kerülhet sor az üzemeltető és a Sportakadémia közötti szerződés megkötésére”.

A sportszakmai program felelőseként Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét jelöli ki a határozat, ugyanakkor az utolsó pont a következő – megfogalmazásában valószínűleg példa nélkül álló – mondatot tartalmazza: a fejlesztési miniszter „a Nemzeti Sportközpontok útján működjön együtt a háromszoros olimpiai- és hétszeres világbajnok Hosszú Katinkával a  beruházás előkészítése során a beruházással összefüggő úszósport szakmai szempontok figyelembevétele érdekében”.

A 24.hu két hete írt arról, hogy a kormány napirendre vette az akadémia kérdését. Akkor úgy tudtuk, a kormány az ingatlan 1,5 milliárdos vételárán túl további 7 milliárd forintos költséget tervezett be a beruházásra, ám a legfrissebb információk szerint az uszodák mellett több sportágnak is helyet adna a létesítmény, ezért összességében akár 10-11 milliárd is lehet az építkezés végösszege.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik