Belföld

A magyarok három kívánsága: csak egészség legyen, a többit megvennénk

 • Az emberek felének az egészség, 30 százalékának a pénz szerepel a legfontosabb kívánságai között.
 • Holtversenyben a családi élet, a párkapcsolatok harmóniája és a világbéke.
 • A karácsonyi kívánságlista nagy ívű álmok gyűjtőhelye lett.

Az ország lakosságának 54 százaléka egészsége megőrzését tartotta a legfontosabbnak, amikor a három kívánságáról szóló nyitott kérdésre válaszolt abban a közvélemény-kutatásban, amelyet a Ténygyár és a ZRI Závecz Research végzett 2017 decemberében. A felmérés az ország felnőtt népességét reprezentáló, 1000 fős mintán készült, telefonos adatfelvételi módszerrel.

Minden társadalmi rétegben az egészség az első számú óhaj, de az életkorral egyre többen beszéltek róla: a harminc alattiak 42 százaléka, a negyvenesek-ötvenesek 55 százaléka, az idősebbek 66 százaléka említette.

Az egészség mögött jócskán lemarad a pénz, az anyagi biztonság iránti igény, de 30 százalékos aránnyal így is a kívánságlista második helyezettje. E tekintetben a 60 év a választóvonal, az annál fiatalabbak körében többször került elő a kívánságok sorában, mint az idősebbeknél (35 illetve 21%). A családi élet stabilitása, a párkapcsolatok léte és állandósága az emberek 19 százalékának alapvető fontosságú – a nők egyébként gyakrabban említették (22%), mint a férfiak (15%).

A múlt század háború utáni évtizedeinek három kívánságról szóló kutatásaiban az első helyezett a béke, és kitüntetetten a világbéke megvalósulása volt. Most a lakosság 19 százaléka említette, az életkor növekedésével egyre gyakrabban. A 60 év felettiek 35 százalékának kívánságai között szerepel a béke, körükben még az anyagi óhajokat is megelőzi (arra 20 százalékuk utalt). A boldogság, szeretet iránti erős vágyat 15 százalék fogalmazta meg, a nők sokkal inkább, mint a férfiak (19 illetve 11%). Jobb és igazságosabb társadalmi, gazdasági, szociális rendszert 12 százalék szeretne nagyon. A munka léte és minősége az emberek 9 százaléka számára rendkívül fontos, s ugyanennyien említették, hogy nyugalomra, biztonságra, gondtalan életre vágynak.

A személyes karácsonyi kívánságok megfogalmazásakor meglódult az emberek fantáziája. Nem a gyakorlatban szokásos kis, legfeljebb közepes értékű ajándékok szerepelnek a listájukon, hanem nagyobb vágyaikról számoltak be. Legtöbben pénznek, az anyagi biztonságnak örülnének, 18 százalék utalt erre. A lakosság 16 százaléka egy autó slusszkulcsát várná a fa alá, különösen a fiatalok és a férfiak gondolatai között szerepel ez (19-20 százalékuknál). Ugyanennyien lepnék meg magukat lakással, házzal vagy legalábbis azok berendezésével, bútorokkal. Értelemszerűen ez is főképpen a fiatalok álmai között van jelen (22 százalékuknál).

A családi együttlét, a meghitt pillanatok jelentik az igazi ajándékot az emberek 13 százalékánál, s ez egyforma mértékben igény a társadalom minden rétegében. Karácsonyi ajándékként 12 százalék örülne utazásnak, és ez sem specifikus, azonos mértékben vágynak rá mindenhol. A karácsonyfa mellett az egészségre, a gyógyulásra 11 százalék gondol, főleg az idős emberek. A nyugalom, a békesség is általános óhaj, összességében 10 százalékra jellemző.

A hagyományos karácsonyi ajándékok viszonylag kevesek kívánságai között bukkantak fel, a háztartási gépek 10 százaléknál, a ruházat, az öltözködési kiegészítők valamint a kultúra (könyvek, CD-k, színházjegyek) 5-5 százaléknál. Az emberek egyharmada semmilyen karácsonyi ajándékelképzeléssel nem állt elő. Talán azért, mert mindennek örül, amit kap.

Érdekes kívánságok általában:

 • Örök élet, ingyen sör.
 • Gyerekeim maradjanak Magyarországon.
 • Ne robbantgassanak a világban.
 • Az aranyhal élje túl, hogy kifogták.
 • Legyen még tíz kívánságom.
 • 2 forintos lecsókolbász.
 • Csak hazafiak legyenek az országban.
 • Észak-Korea váljon demokratikus, gazdag országgá.
 • A gyerekeink ne legyenek rosszak, gazemberek.
 • Töröljék a háborút és a politikát.

Érdekes karácsonyi kívánságok:

 • Családtól kapjam meg a Lamborghini Gallardót.
 • Lányaimnak tisztességes udvarlót.
 • Egy pohár whiskey, egy kubai szivar.
 • Automata leengedő szelep.
 • Sok pelenka.
 • Kötött pulóver, töltött káposzta, mákos beigli.
 • Idő és szabadság.

A Ténygyár (www.tenygyar.hu) új online lap, amely kizárólag kutatás- és adatalapú, tudományosan megalapozott híreket közül. Elsődleges felülete a Pulzus nevű új kutatási eszközzel végzett felméréseknek. A Pulzus egy ingyenes applikáció, amely naponta küld kérdéseket a felhasználóknak, azt ígéri, élménnyé teszi a véleménynyilvánítást. Minden szavazat pontot ér, a pontokat ajándékokra, nyereményekre lehet beváltani. Részletek és letöltés itt: www.pulzus.eu.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.