Belföld
Vásárosnamény, 2017. december 19.
Az áradó Tisza vizében álló házak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán, az üdülõövezetben 2017. december 19-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

Csökken az árhullám a Tiszán, de egyre nagyobb gondot okoz a belvíz

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 19. 16:05

Több helyen mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, a belvíz viszont egyre nagyobb területen okoz gondot – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az országban 566 kilométer hosszon van elrendelve árvízvédelmi készültség: ebből már csak 68 kilométeren másod-, 498 kilométeren elsőfokú van érvényben. Az érintett vízfolyások: a Bodrog, a Fekete-Körös, a Kraszna, a Lónyay főcsatorna, a Palád-patak, a Ronyva-patak, a Sár-Éger főcsatorna, a Szamos, a Tisza és Túr.

A Bodrog hosszan elnyúló áradása még tart, tetőzése Felsőbereckinél kevéssel a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint körül várható csütörtökön, Sárospataknál várhatóan csütörtök-pénteken tetőzik a folyó, megközelítve a harmadfokú készültségi szintet.

A Tiszán Záhony térségében kedden várható a tetőzés. A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a másodfokú készültségi szint körül várható csütörtökön. Alatta, Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében a másodfokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az elsőfokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál hétfő este tetőzött a II. fokú készültségi szintet meghaladó vízállással, azóta lassú apadás figyelhető meg. A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, jóval a készültségi szintek alatt. A Krasznán is tetőzött az árhullám.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. Jelentősebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön jelentkezett. A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tiszán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása okoz vízszintemelkedést, de ott is csak az elsőfokú készültségi szintek meghaladása várható.

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi dolgozók, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám miatt a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárására is szükség van.

A belvíz miatt már 42 szakaszon kell védekezni: 26 szakaszon első-, 16 szakaszon másodfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött területek nagysága már csak 15 ezer hektár: ebből csaknem 7 ezer hektár vetés, szántó.

Kiemelt kép: az áradó Tisza vizében álló házak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán, az üdülőövezetben 2017. december 19-én. MTI/Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.