Belföld
Simicskó István a magyar-szerb határon

Simicskó: A magyar emberek biztonságban készülhetnek az ünnepekre

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 14. 15:28

A magyar katonáknak és rendőröknek köszönhetően.
Korábban a témában:

A magyar emberek biztonságban készülhetnek az ünnepekre, mivel Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa, köszönhetően a magyar katonáknak és rendőröknek – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön a hercegszántói határvédelmi bázison tartott állománygyűlést követő sajtótájékoztatón.

Simicskó István elmondta: az elmúlt napokban valamennyi határvédelmi bázisra ellátogatott, hogy tolmácsolja a magyar kormány köszönetét a katonák szolgálatáért, azért, hogy ezt a hivatást választották.

A miniszter hangsúlyozta: amíg vannak olyan magyar emberek, férfiak és nők, akik vállalják a közösség olyan magas szintű szolgálatát, hogy adott esetben akár az életüket is feláldozzák civil állampolgártársaik biztonsága érdekében, addig van Magyarországnak biztos, stabil és kiszámítható jövője.

Hangsúlyozta: a magyar kormány mindent megtesz a katonai hivatás elismerése és megbecsülése érdekében. Mint mondta, ezt szolgálja az illetményemelés, az eszközpark megújítása, valamint az egyéni felszerelések és a katonák ruházatának cseréje is.

A tárca vezetője megköszönte minden magyar katona helytállását, jelezve, hogy a Magyar Honvédség katonái 14 országban teljesítenek szolgálatot, különféle béke- és stabilizációs feladatokat látnak el. A legnagyobb létszámban – mintegy négyszázan – Koszovóban szolgálnak, fontos szerepet betöltve a nyugat-balkáni térségben.

A magyar katonák és rendőrök minden megbecsülést megérdemelnek – hangsúlyozta a miniszter, aki sporteszközöket és ajándékcsomagokat adott át a határbázison szolgálatot teljesítő katonáknak.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a hangsúly az embereken, az emberi erőn van, a katonákon, a hitükön, a munkabírásukon és az akaratukon. Hiszen amíg két évvel ezelőtt „naponta tízezrek rohangáltak mindenféle szervezettség nélkül a határon, addig ma a kerítésnek is köszönhetően rend van”.

Mint mondta, a határ menti településeken élő emberek megtapasztalhatták a délszláv háború hatásait, majd azt is, mit jelent az Európára zúduló migrációs nyomás. Ezt azonban a magyar kormány megállította, megszüntette, tehát a Magyar Honvédség és a határvadászok a feladatukat teljesítették.

Hozzátette: a honvédelmi és rendészeti bizottságnak legitimációs és ellenőrző feladata is van. A katonáknak és a határt védő rendőröknek a felhatalmazást ugyanis a parlament a bizottságon keresztül adja. Az pedig már a társadalmi ellenőrzés részének tekinthető, hogy ha ez a magyar emberek érdekeit szolgálja, az ország szuverenitását, területi integritását védi, a nemzeti és az európai kulturális örökség megőrzéséről szól, akkor elégedettek lehetünk – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a bizottság támogatja a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelynek leglényegesebb része, hogy a magyar katonát ismét a középpontba állította.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a határ menti településeken élők körében nagy tisztelet övezi az ott szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket. Az ott élők így biztonságban tudhatják értékeiket és szeretteiket, nyugodtan élhetik napjaikat, végezhetik a munkájukat és készülhetnek az ünnepekre. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A woman waves a Croatian flag from the window of a house, during a welcome party for Croatian national football team, a day after their Russia 2018 World Cup final football match against France, near the Bana Jelacica Square in Zagreb, on July 16, 2018. 
Croatian media on July 16 hailed their team as heroes after the small country's historic success in reaching the World Cup final where France beat them 4-2. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.