Belföld

Oktatóját vádolják a pilóta halálával

Az ügyészség szerint az oktató mulasztásai miatt zuhant le a vitorlázó repülőgép.

Idén májusban lezuhant egy vitorlázó repülőgép Nyíregyházán. A pilóta meghalt, a rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálta a tragédiát, most pedig a Szabolcsihír azt írta, hogy megszületett a vádirat. A 48 éves sértett a Nyíregyházi Repülőtéren tanfolyamon vett részt, oktatója valótlanul igazolta, hogy már volt megfelelő jártassága a repülőgép vezetésére.

Idén május 20-án a vádlott engedélyezte a tanulónak, hogy a vitorlázó repülőgéppel öt órát meghaladó repülést végezzen, de nem látta el a megfelelő iránymutatásokkal arra az esetre, hogy mit kell tenni, ha a gép irányíthatatlanná válik, hogyan kell ezt megszüntetni. A vádlott a tanuló repülését a földről sem kísérte figyelemmel, másik oktatót sem bízott meg ezzel a feladattal. 

A sértett aznap már negyedszer próbálkozott a feladattal, kereste a felszálló meleg légáramlatot, hogy repülési feladatát végrehajtsa, de dugóhúzóba került, gépe Nyíregyházán a Rákóczi út egyik telephelyére zuhant, ahol a gyors orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A vádirat szerint a balesetet az okozta, hogy a vádlott a sértett oktatását nem megfelelően végezte el, közreműködött abban, hogy kiképzését maradéktalanul ne teljesítse a sértett, akinek az adott gép vezetésére megfelelő jártassága sem volt.

A bűncselekményért a törvény szerint egy évtől öt évig tartó szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett fogházra ítélje a vádlottat, tiltsa el a repülőgép vezetésének oktatásától és az ehhez kapcsolódó mindenfajta tevékenységtől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik