Belföld

Egyre durvább a veszélyjelzés – 100 km/órás szél jöhet

Mint korábban írtuk, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, főleg az északi és keleti megyékben, egyre kevesebb helyen lehet csapadék: főleg eső, bár északkeleten havas eső, hó is hullhat. Legkésőbb – a déli órákban – az északkeleti határszélen vált át a havazás esőre.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9-14, az ország északkeleti harmadán 3-8 fok között alakul. Késő estére csak pár fokot csökken a hőmérséklet.

Hétfőn viharossá válik a szél, ezért még nagyobb területre érvényes az elsőfokú, citromsárga riasztás (járásokra érvényes), és a korábbi hat helyett már tíz megyére él figyelmeztetés. Négy északnyugati megyére másodfokú, narancssárga.   

 

Mint írták kedd délelőttig sokfelé lesz viharos a déli szél. A Dunántúl északnyugati felén, a hegyekben erős viharra (90-100 km/óra) is számítani kell. A szél csak kedden késő délelőttől veszít erejéből.

 

Arra már a katasztrófavédelem hívja fel a figyelmet, hogy a  70 km/órásnál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat.

Kiemelt kép (illusztráció): MTI / Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik