Belföld

Kavarás a Macskafogó felújítása körül

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 09. 14:32

Jancsó Dávid gyűjtést kezdett a legendás rajzfilm felújítására, holott a Filmalap szerint a munkákat eredetileg ingyen vállalta Jancsó.

A Filmalap felmondja a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó című film felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt – írja az MTI. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap saját hatáskörben végez el. A rajzfilm kópiájának felújítására nemrég indítottak közösségi gyűjtés a www.macskafogo.hu weboldalon és szombat kora délután már több mint 4 millió forint gyűlt össze.

A Magyar Nemzeti Filmalap szombaton közölte, hogy a honlapon található felhívás „egyértelműen téves és a tényeket teljes mértékben nélkülözi, valamint megtéveszti a közvéleményt. A kezdeményezés azt a hamis látszatot kelti, hogy a Filmalap nem vett részt a filmalkotás felújításában, illetve a Post Office Films Kft. és Jancsó Dávid bármilyen joggal rendelkezne a Macskafogó című film bemutatásával, felhasználásával kapcsolatosan. A közösségi gyűjtés szervezői nem egyeztettek előre a www.macskafogo.hu oldal tartalmával kapcsolatban a Filmalappal”.

Elindítottuk a macskafogo.hu-t és vele együtt egy gyűjtést is a MACSKAFOGÓ megmentéséért! http://bit.ly/Macskafogo 🎉👏 Gyertek, csatlakozzatok, különben mehetünk vissza a balettbe ugrálni! 😁

Közzétette: Macskafogó – Cat City – 2017. december 6.

A közlemény szerint a Macskafogó felújításához a MaNDA és jogutódja, a Filmalap minden szükséges filmkelléket a felújítást végző cég rendelkezésére bocsátott, továbbá a felújítással kapcsolatos együttműködéséről folyamatosan biztosította. A vállalkozási szerződés alapján a szerződésszerű teljesítés azonban szombatig nem történt meg, emiatt a Filmalap a Post Office Kft-vel kötött szerződést felmondja.

A MaNDA és a Post Office Films Kft. 2016. március 31-én kötött vállalkozási szerződést a filmalkotás teljes körű digitális restaurálására vonatkozóan a cég kezdeményezésére. A vállalkozás – amelynek ügyvezetője Jancsó Dávid, a közösségi gyűjtés szervezője – a szerződés szerint a felújítási munkálatokat térítésmentesen, referenciaszerzés érdekében vállalta.A MaNDA 2016. december 31. napjával megszűnt, a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos, digitális és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, feldolgozásával, megőrzésével, digitalizálásával kapcsolatos feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el akként, hogy szervezeti egységeként és közgyűjteményként működteti a Magyar Nemzeti Filmarchívumot.

Az 1986-ban bemutatott, Ternovszky Béla által rendezett és a közelmúltban elhunyt Nepp József által írt, kultikussá vált Macskafogó című rajzfilm rajongói közösségi gyűjtéssel ötmillió forintot kívánnak összegyűjteni az erősen elkopott és karcossá vált rajzfilm restaurálása, az alkotók méltó bemutatása és támogatása, valamint a rajzfilm utóéletének gondozása céljából.

A Filmalap – a szerződés felmondása mellett  –  teljesítés esetén és minőségellenőrzést követően az elvégzett munkálatok igazolható költségeit megtéríti a Post Office Films Kft. részére. A Macskafogó című filmalkotáshoz kapcsolódó minden további feladatot a Filmalap – mint a nemzeti filmvagyon kezelését közfeladatként végző szervezet – saját hatáskörben végez el.

A közösségi gyűjtés szervezői szombaton azt közölték az MTI-vel, hogy ía már digitalizált és részben felújított 195 ezer képkockát „örömmel adják át és boldogan várják a rajzfilm bemutatóját remélve, hogy a rajongók is láthassák”.

A közlés szerint az akcióval mostanra több mint 5 millió forintot sikerült összegyűjteni a rajongók segítségével. A felújítás befejezése mellett a szervezők arra gyűjtenek, hogy a felújított filmnek kiállítást rendezzenek, az alkotókkal felvett interjúkat és rendező kommentárt befejezzék, gondoskodjanak a film utóéletéről, valamint relikviákat mentsenek meg vagy éppen újakat gyártsanak le.

Kiemelt kép: Youtube

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.