Belföld

Polgármesterüket fedezték fel az őrhalmiak a templom freskóján

Az alkotó is megszólalt.

Az őrhalmi polgármester arcvonásait vélték felfedezni a hívek a néhány éve felújított Szent István király templom freskóján – írja a 444. A helyiek Facebook-csoportokban írnak arról, hogy a freskó egyik alakja feltűnően hasonlít Farkas Egonra, sőt, állítólag felesége és lányai is felismerhetők a képen.

Volt, aki magától a festőtől, Lencsés Zsolttól szerette volna megtudni, kapott-e kérést arra, hogy a településvezető családja megjelenjen a képein. A művész válaszában azt írta:

A technika mellett a téma kiválasztása mindig a papság és az egyházközség együttműködésén alapszik. Az együttműködés folyamán számtalan vázlat, látványterv egyeztetése és megfelelő színtervek elkészítése után kerülhet a kép megfestésre. A fő figurák karaktere szintén egyeztetés függvénye, hiszen egyháztörténeti és művészettörténeti hagyománya is van. A többi mellékszereplő kiválasztása teljes mértékben a művész egyéni szabadsága. Ez a munkamódszer, a freskó technikájához hasonlóan több ezer éves tradíción alapszik. Senki nem kényszerített a modellek kiválasztására. Sőt, sokszor az ellenkezője igaz. Soha nem az a cél, ha nincs kimondottan kérés erre, hogy az általam kiválasztott modellek akár hasonlítsanak is. A művész mindig igyekszik az adott hely, az adott táj szellemiségét, karakterét követni. (…) Válaszom az Ön kérdésére, bár egy szóban kérte, de én igyekeztem ezt más szemszögből is megközelíteni: nem.

Az őrhalmi önkormányzat 2012-ben ötmillió, 2015-ben pedig 1,5 millió forint állami támogatást nyert, előbbit a templom tetőszerkezetének felújítására, utóbbit a belső felújításra és festésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik