Belföld

Polgármesterüket fedezték fel az őrhalmiak a templom freskóján

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 06. 18:12

Az alkotó is megszólalt.

Az őrhalmi polgármester arcvonásait vélték felfedezni a hívek a néhány éve felújított Szent István király templom freskóján – írja a 444. A helyiek Facebook-csoportokban írnak arról, hogy a freskó egyik alakja feltűnően hasonlít Farkas Egonra, sőt, állítólag felesége és lányai is felismerhetők a képen.

Volt, aki magától a festőtől, Lencsés Zsolttól szerette volna megtudni, kapott-e kérést arra, hogy a településvezető családja megjelenjen a képein. A művész válaszában azt írta:

A technika mellett a téma kiválasztása mindig a papság és az egyházközség együttműködésén alapszik. Az együttműködés folyamán számtalan vázlat, látványterv egyeztetése és megfelelő színtervek elkészítése után kerülhet a kép megfestésre. A fő figurák karaktere szintén egyeztetés függvénye, hiszen egyháztörténeti és művészettörténeti hagyománya is van. A többi mellékszereplő kiválasztása teljes mértékben a művész egyéni szabadsága. Ez a munkamódszer, a freskó technikájához hasonlóan több ezer éves tradíción alapszik. Senki nem kényszerített a modellek kiválasztására. Sőt, sokszor az ellenkezője igaz. Soha nem az a cél, ha nincs kimondottan kérés erre, hogy az általam kiválasztott modellek akár hasonlítsanak is. A művész mindig igyekszik az adott hely, az adott táj szellemiségét, karakterét követni. (…) Válaszom az Ön kérdésére, bár egy szóban kérte, de én igyekeztem ezt más szemszögből is megközelíteni: nem.

Az őrhalmi önkormányzat 2012-ben ötmillió, 2015-ben pedig 1,5 millió forint állami támogatást nyert, előbbit a templom tetőszerkezetének felújítására, utóbbit a belső felújításra és festésre.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.