Belföld

Lendvai Ildikó: nem az MSZP fennmaradása az igazi tét

A szocialisták egykori elnöke jobban aggódik a társadalmi igazságosságért.

Az InfoRádiónak Lendvai Ildikó azt mondta, a jövő évi választásnak nem az MSZP fennmaradása az igazi tétje, hanem az, hogy marad-e politikai erő, amely a társadalmi igazságosságot képviseli Magyarországon, illetve az, hogy 2018 után milyen konstrukcióban folytathatja a baloldal.

Igen, le lehet esni a színpadról, be lehet gurulni a zenekari árokba, de mégsem ezt tartom a legnagyobb tétnek, bár nyilván nagyon fontos, hanem ennek a társadalmi következményeit. Minden felmérés és személyes tapasztalataink is azt igazolják, hogy Magyarországon, még egyébként az uniós országok adataival is összehasonlítva iszonyatos fontos érték a társadalmi igazságosság értéke. A legjobban a nagy társadalmi különbségek, pontosabban az igazságtalan különbségek szoktak fájni.

A szocialisták volt elnöke úgy látja, Magyarországon az igazságtalanságok csökkentése, megszüntetése a legnagyobb gond, így ha eltűnik az a politikai oldal, amelyiknek ez a hívószava, ott nagyon komoly bajok vannak. Szerinte a többi párt csak a szavak szintjén foglalkozik a problémával.

Igen, lehetnek egy országban demokratikus konzervatív pártok, amelyeknek van szociális érzéke is, nálunk úgy adódott, hogy ezek nem olyanok.

Lendvai Ildikó közölte: az MSZP akkor sem működne együtt a Jobbikkal, ha ez lenne a kormány leváltásának kulcsa.

Nem elég egy kormányt megbuktatni, utána kormányozatlan országban maradhatunk. A kormány megbuktatása azért kell, hogy egy másfajta ország, egy másfajta kormány legyen. Ha a Jobbikkal együtt lehet ezt megtenni, az azt jelenti, hogy utána a Jobbikkal együtt kell kormányozni.

Szerinte a múltbeli elvadult, antiszemita, cigányellenes kijelentéseken túl a két párt programja sem összeegyeztethető. Lendvai Ildikó hosszan sorolta, mi mindenben gondolkodnak teljesen másként, mint a Jobbik. Mint mondta: ezek olyan kibékíthetetlen ellentétek, amelyek miatt egy demokratikus pártokból és Jobbikból álló kormány hat hét alatt fölbomlana.
Akkor meg ismét jöhetne egy Fidesz-kormány, nem rövid időre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik